Papa Franjo u poruci Urbi et Orbi pozvao na prekid rata u Gazi

Papa Franjo pozvao je na hitan prekid vatre u Gazi i oslobađanje svih izraelskih talaca u obraćanju na Uskrs kojim je obilježio najvažniji dan u kršćanskom kalendaru, izražavajući žaljenje zbog patnji uzrokovanih ratovima.

Papa je predvodio misu na prepunom i cvijećem okićenom Trgu Svetog Petra, a zatim je sa centralnog balkona bazilike Svetog Petra uputio blagoslov i poruku “Urbi et Orbi” (gradu i svijetu).

Franjo (87) je bio lošeg zdravlja posljednjih sedmica, zbog čega je u više navrata bio prisiljen ograničiti svoje javne nastupe i otkazati angažmane kao što je to učinio na Veliki petak, preskočivši u kratkom roku procesiju u rimskom Koloseumu.

Međutim, sudjelovao je u drugim događajima u Velikom tjednu koji su prethodili Uskrsu, a u nedjelju je bio relativno dobro raspoložen.

Nakon službe, Franjo je otišao u svoj papamobil s otvorenim krovom kako bi pozdravio gomilu na trgu i aveniji koja povezuje crkvu Svetog Petra s rijekom Tiber. Vatikan je priopćio da se okupilo oko 60.000 ljudi.

Više djece ubijeno u četiri mjeseca u Gazi nego u četiri godine širom svijeta

Franjo je više puta žalio zbog smrti i razaranja u ratu u Gazi i u nedjelju je obnovio svoj poziv na primirje.

Još jednom apeliram da se osigura pristup humanitarnoj pomoći Gazi i još jednom pozivam na brzo oslobađanje talaca zarobljenih 7. listopada prošle godine i na hitan prekid vatre u pojasu, rekao je on u svom obraćanju Urbi et Orbi.

Koliko patnje vidimo u očima djece, djeca su zaboravila da se smiju u tim ratnim zonama. Svojim očima djeca nas pitaju: Zašto? Čemu sva ova smrt? Čemu sva ova razaranja? Rat je uvijek apsurd i poraz, dodao je.

Papina uskršnja poruka tradicionalno se fokusira na svjetske poslove, a spomenuo je i druge žarišne tačke, uključujući Ukrajinu, Siriju, Liban, Armeniju i Azerbejdžan, Haiti, Mjanmar, Sudan, regije Sahela i Roga Afrike, Kongo i Mozambik.

(Fena | Foto: Vatican News)

4 komentara

    • Sta ste vi ”veci Katolici od Pape” napravili za Papu, osim sto vam ne pase i sto se smatrate vaznijima i pozvanijima komentirati Crkvu i Rimokatolike?

  • e moj papa ne slušaju tvoj glas isto koliko ni moj..Sotonisti danomice rovare protiv mira jer otac njihov je Sotona neprijatelj je ljudi od postanka..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.