Pogledajte tko je sve dobio glasove u XI. izbornoj jedinici

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske, birači iz dijaspore se nisu u većem broju odazvali na parlamentarne izbore.

Najveći odaziv u dijaspori su imali birači iz BiH. Od 263 435 registriranih birača, na izbore je izašlo njih 16 912 (6.42%), dok je važećih listića bilo 98.89%.

U odnosu na 2007., kad je na izbore u dijaspori izašlo 90.842 birača, ovogodišnji odaziv se može smatrati vrlo lošim.

Podsjetimo, do nedavnih izmjena izbornoga zakona, broj zastupnika iz XI. izborne jedinice ovisio je o broju birača koji iziđu na glasovanje. Na izborima 2007., uz izlaznost od oko 90 tisuća birača, izabrano je pet zastupnika. Da je na snazi ostalo isto pravilo, na ovim bi izborima, uz rekordno nisku izlaznost, bio izabran samo jedan zastupnik!

Svoje biračko pravo na biračkom mjestu u Mostaru je iskoristilo 10 955 bh građana s hrvatskim državljanstvom, potvrđeno je sinoć u Konzulatu RH za Bljesak.info.

Sva tri mandata za dijasporu su, kao što je HRT-ov Damir Smrtić u praćenju rezultata i najavljivao, otišla HDZ-u, čija će tri kandidata sjediti u Hrvatskom saboru iduće četiri godine.

HDZ je, u BiH, dobio 12196 glasova ili 72.97% od ukupnog broja važećih listića. Slijedeći je HSP s 1929 glasova ili 11.54% od ukupnog broja važećih listića.

Među najeksponiranijim HDZ-ovim protukandidatima na listi za dijasporu je bio i dr.Dražen Pehar, koji nije uspio Stranki hrvatskog zajedništva donijeti ulazak u Sabor. Na izborima u BiH, ovu stranku je zaokružilo 487 birača ili 2.91% od ukupnog broja važećih listića. SHZ je jedina stranka koja je, osim HDZ-a, imala kampanju većih razmjera u BiH. Ostale stranke nisu posvetile previše pozornosti listama za dijasporu, bar što se tiče glasača u našoj državi.

Treći po uspješnosti na listi za dijasporu, u BiH, je blok BUZ, PGS, HRS ekonomskog stručnjaka Ljube Jurčića koji je osvojio 570 glasova (3,41%).

Još su samo dvije liste uspjele osvojiti povjerenje biračkog tijela iznad 1% u BiH, a to su HSP dr. Ante Starčević- HČSP s 2,24% glasova i HSLS s 1.97% glasova.

Dio glasova je dobila svaka stranka koja je izašla na glasačkim listićima za dijasporu u BiH, a najslabiji rezultat imaju Nacionalni demokrati koji su dobili 24 glasa ili 0.14% ukupnog broja važećih listića iako su prije izborne šutnje najavljivali 10 + 2 mjesta u Saboru. Nositelj liste bio je Leo Pločkinić.

Pobjednička ‘Cock-a-doodle-doo’ koalicija nije imala listu za dijasporu, tako da ostaje nejasno kakav bi rezultat imali u dijaspori.

Kako pokazuje izborni odaziv u BiH, predstavnici dijaspore u Hrvatskom saboru će morati biti mnogo aktivniji u budućem mandatu kako bi vratili povjerenje birača koji nisu izašli na izbore.

Zanimljivi su rezultati iz dijaspore iz ostalih zemalja.

HDZ je, osim u BiH, dobio i većinu glasova u ostalim zemljama gdje je glasovala dijaspora, od Čilea do Australije. Treba naglasiti kako je odaziv i u ostalim zemljama vrlo loš.

HDZ je, primjerice, u Bugarskoj osvojio glasove svih 9 birača koji su glasovali. U Izraelu su 1 glas dobili i HSP dr. Ante Starčević-HČSP.

Na nekim glasačkim mjestima u dijaspori, poput Afganistana, Albanije, Indije, Irana, Japana, Malezije, Maroka, Portugala, Rumunjske, Sirije, Turske i Ukrajine, listići su ostali neispunjeni jer se nitko nije pojavio na glasovanju.

Po jedan birač je glasovao na biralištima u Rusiji, Kini, Irskoj, Finskoj i Egiptu.

Relativno velik broj birača se pojavio na glasačkim mjestima u Njemačkoj, Venezueli, Austriji, Švicarskoj, Crnoj Gori i Australiji.

8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.