Podignuta optužnica protiv Milorada Obradovića za ratni zločin u Prijedoru

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Milorada Obradovića, zv. „Stiven“, rođenog 1967. godine u Prijedoru.

Optuženi se tereti da je u srpnju 1992. godine, zajedno s drugim osobama, sudjelovao u širokom i sustavnom napadu na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Prijedora i okolice, te da je osobno i izravno sudjelovao u zarobljavanju oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Miska Glava, koji nezakonito zatočeni, mučeni i zlostavljani te nakon toga strijeljani na lokalitetu Kipe-Ljubija.

Prema prikupljenim dokazima samo tri osobe su uspjele preživjeti strijeljanje i pobjeći s mjesta egzekucije, a među ubijenima je bilo najmanje 15 malodobnih osoba.

Također, optuženi se tereti da je osobno i izravno, na stadionu NK Rudar, pucajući iz vatrenog oružja iz neposredne blizine, pred drugim zatočenicima, ubio trojicu zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti.

Optuženi se tereti za kazneno djelo zločin protiv čovječnosti, a navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem oko 30 svjedoka i stručnih vještaka, među kojima oko 10 svjedoka koji će iskaze dati uz mjere zaštite, te prilaganjem oko 200 dokaznih materijala.

Optuženi Obradović nedavno je pravosuđu BiH izručen iz SR Njemačke.

Za navedenog optuženog, predloženo je produljenje mjere pritvora zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili supočinitelje.

U Sudu BiH se zbog navedenog ratnog zločina, vodi postupak u predmetu protiv Slobodana Taranjca i dr., te je predloženo spajanje postupka sa ovim predmetom.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.