Podignuta nepotrebna buka oko prisutnosti teških metala u tlu

”Zavod za javno zdravstvo Hercegbosanske županije (HBŽ) nema podatke o prisutnosti teških metala u količinama većim od dopuštenih na području svoje odgovornosti”, potvrdila ravnateljica toga zavoda Dijana Mamić.

Županijski Zavod nema podataka koji se u posljednje vrijeme “provlače” kroz medije gdje se spominju poligon “Sveta Barbara” u Glamoču te Kupres i Duvanjsko polje o zagađenosti i kontaminiranosti terena. Po riječima sanitarne inspektorice Mare Galešić, prije godinu dana u skladu s Federalnim pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti na teške metale, pesticide, mineralna ulja, radiologiju i ostalo izvršena je kompletna kemijska analiza vode, tla i kultura koje uspijevaju na ovim terenima.

Svi ti uzorci su, po njezinim riječima, slani na Federalni zavod za javno zdravstvo u Sarajevo, gdje su rezultati tada bili daleko ispod maksimalne dozvoljene razine.

”Kada su uzimani uzorci, upravo je u to vrijeme bila aktualna tema oko uništavanja minsko eksplozivnih sredstava na poligonu u Glamoču, pa je stoga rađena kompletna analiza tla i kultura s tog područja te smatram da je oko ovoga što se kroz medije provlači dignuta nepotrebna buka”, kazala je za Fenu inspektorica Galešić.

(Fena)

2 komentara

  • pa jasno je da se dize buka samo da se napakosti lijanu ,jer je on bio ministar taman ko da je neko citio teren za vrijeme damira ljubica, ako je bilo onda kontaminirano i sad je samo se o hdz ministrima ne pise

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.