Podaci na ćirilici i entitetsko državljanstvo na osobnim iskaznicama u BiH?

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas u Sarajevu trebalo razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osobnoj iskaznici državljana BiH.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma podržala je prijedlog ovog zakona uz dva amandmana koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Amandmanima se predviđa da se, na zahtjev podnositelja zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice ili kada je to neophodno za provođenje Izbornog zakona BiH, na osobnu izkaznicu unosi podatak o entitetskom državljanstvu, kao i to da se podaci upisuju latiničnim i ćiriličnim pismom.

Članovi Ustavnopravne komisije Šefik Džaferović i Denis Bećirović bili su protiv predloženih amandmana, a Džaferović je naveo da su oni u Vijeću ministara usvojeni preglasavanjem ministara iz bošnjačkog naroda.

Pred poslanicima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, koji je Ustavnopravna komisija podržala također uz dva amandmana koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Predloženi zakon predviđa da su u postupku prijavljivanja prebivališta i adrese stanovanja državljani dužni priložiti dokaz da imaju valjan pravni temelj za prebivalište na adresi na kojoj se prijavljuju.

Predstavnički dom bi danas trebao razmatrati i principe Prijedloga zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, čiji su predlagači poslanici Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić.

Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine BiH nije podržala principe predloženog zakona, ali je prihvaćen zaključak da Komisija predloži domovima da donesu zaključak da se ova materija regulira u izmjenama i dopunama Krivičnog zakona.

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe i imenovanje člana Upravnog odbora Javnog radio-televizijskog servisa BiH iz bošnjačkog naroda, kao i Izvještaj o radu Istražne komisije za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.