Počinju pregovori BiH oko novog aranžmana s MMF-om, svi čekaju ishod sastanka – Jabuka.tv

Počinju pregovori BiH oko novog aranžmana s MMF-om, svi čekaju ishod sastanka

Europski čelnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) održat će u utorak sastanak s predstavnicima BiH u vezi sa zastojem u provođenju reformi, a jedna od tema bit će u vezi s uvjetima za novi aranžman s ovom međunarodnom financijskom organizacijom.

Kako je rečeno Nezavisnim novinama, svi čekaju ishod tog sastanka, a postoje očekivanja, mada, kako je kazano, neosnovana, da bi MMF mogao odustati od uvjeta koji su postavljeni pred BiH kako bi bio odobren novi produženi aranžman.

Kako se doznaje, Međunarodna zajednica će inzistirati na ispunjavanju svih uvjeta, a posebno onih koji se odnose na stvaranje jedinstvenog registra tjelesnih lica pri Centralnoj banci BiH, što u RS vide kao prijenos nadležnosti.

Andrew Juel, stalni predstavnik MMF-a u BiH, kaže da je MMF spreman nastaviti pregovore u svakom trenutku.

Da bi se pregovori uspješno mogli završiti, vlasti bi se trebale usuglasiti o reformama s kojima se odavno kasni, a od kojih će koristi imati obični građani. Cilj novog aranžmana je ne samo da pomogne BiH da prođe kroz trenutnu krizu s covidom, nego i da izgradi temelj za brži i inkluzivniji ekonomski razvoj u budućnosti, rekao je Juel.

U Ministarstvu financija RS nisu željeli u ovom trenutku otvarati karte, te su pojasnili da će se o svemu izjasniti nakon razgovora s misijom MMF-a. Odgovore nisu poslale ni njihove federalne kolege, dok je predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija rekao da je MMF previše na periferiji svih događanja u vezi s pandemijom koronavirusa u trenutku kada je potrebna financijska podrška ne samo BiH, već svim zemljama koje se suočavaju s ogromnim troškovima u zdravastvenom sektoru, ali i potrebi da pomognu realnom sektoru. Tegeltija je za RTRS rekao da uskoro počinje proljetno zasjedanje MMF-a, te da će iskoristiti priliku iznijeti svoj stav i kako on vidi situaciju, jer nije u redu da MMF bude po strani u vrijeme pandemije.

Osim uspostavljanja središnjeg registra, uvjeti se odnose i na usvajanje zakona o električnoj energiji i plinu u skladu s Trećim energetskim paketom Energetske zajednice, te zakona o elektronskom potpisu na državnoj razini.

U Centralnoj banci (CB) BiH za Nezavisne kažu da bi registar računa tjelesnih lica omogućio da ovlaštene institucije imaju pouzdan i transparentan uvid u stanje na bankovnim računima fizičkih lica kod komercijalnih banaka.

Slično kako već funkcionira registar za pravna lica. CB BiH bi prikupljala informacije na jednom mjestu i davala ih onima koji ih trebaju nadzirati i provode istrage. Kontrolu transakcija bi sprovodile druge institucije, kako već to sada funkcionira, ali bi registar omogućio puno bolji nadzor i spriječavanje nezakonitih radnji, naglašeno je u odgovoru Nezavisnim novinama.

Iste novine neslužbeno doznaju da je prijedlog iz RS bio da registar ostane na razini RS-a, ali da bi nadležni organi imali mogućnost da u svakom trenutku mogu zatražiti uvid u stanje bilo kojeg računa za koji postoji opravdani interes. Kako je kazano, ovo je odbijeno jer nije bilo moguće uspostaviti tehničko jamstvo da sporni podaci ne bi mogli biti izbrisani ili premješteni na druge račune prije nego što nadležno tijelo uspostavi uvid.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.