BiH: Evo koliko je žena u policiji – Jabuka.tv

BiH: Evo koliko je žena u policiji

U okviru projekta ”Policija i poštivanje ljudskih prava u BiH”, financiranog od Europske unije, u veljači je u organizaciji Centra za sigurnosne studije (CSS) iz Sarajeva otpočela kampanja pod nazivom ”Žene u policiji”.

Kampanja će trajati do kolovoza ove godine, a ciljem razbijanja stereotipa kako je policija isključivo muško zanimanje, te spoznaje da su žene itekako sposobne da ostvare uspješnu policijsku karijeru, unatoč svim izazovima i problemima s kojima se mogu susretati.

Iako su žene po popisu iz 2013. godine većinski dio stanovništva, još je prisutna diskriminacija i ograničena mogućnost njihovog sudjelovanja u javnoj sferi.

Policijsko zanimanje nije izuzetak, a to su potvrdili i nalazi istraživanja obavljenog u okviru spomenutog projekta.

Od ukupno 16.660 policijskih službenika u BiH, samo njih devet posto su žene, iako Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH kaže da ravnopravna zastupljenost postoji tek kada je jedan od spolova zastupljen s najmanje 40 posto.

Osim očigledne podzastupljenosti, radno okruženje zna biti podložno predrasudama, a policijske službenice podvrgnute omalovažavanju.

Nalazi istraživanja su pokazali da policijske službenice većinom imaju najniže policijske činove, uz evidentnu nezastupljenost žena na mjestima odlučivanja.

S druge strane, brojna istraživanja, obavljena širom svijeta, dokazala su da žene, svojim kvalitetama i vještinama, neupitno doprinose učinkovitosti obavljanja policijskog posla.

Stoga se spomenutom kampanjom nastoje ohrabriti djevojke i žene u BiH da se što više uključe u policijski sektor, jer policijske agencije moraju biti ogledalo društva.

One moraju u svojim redovima imati sve kategorije stanovništva, kako bi svoj posao obavljale što učinkovitije, a u skladu sa sloganom kampanje ”Za policiju koja predstavlja cijelo društvo!”, priopćeno je iz CSS-a.

(www.jabuka.tv)


20 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.