Počelo je: Mrtvi na popisu, pritisak na birače, kupovina glasova

Koalicija ”Pod lupom” zabilježila je brojna kršenja izbornih propisa i pravila tijekom promatranja predizbornog razdoblja u Bosni i Hercegovini, te uputila apel Središnjem izbornom povjerenstvu BiH i istražnim tijelima da pokrenu postupke i sankcioniraju počinitelje.

Dugoročni promatrači Koalicije od 18. srpnja vrše monitoring predizbornog razdoblja putem sedam regionalnih ureda širom BiH i 41 dugoročnog promatrača na terenu.

Na konferenciji za medije u petak su direktor projekta Koalicije ”Pod lupom” Dario Jovanović, projektni koordinator Koalicije Mersad Avdić i u ime Udruge BH Novinari Borka Rudić prezentirali rezultate projekta, a izvještaj se temelji na analizi 950 izvještaja s terena, a u fokusu promatranja su bili politički subjekti, izborna administracija, mediji, civilno društvo i građani.

Jovanović je kazao da se najčešći slučajevi kršenja izbornih propisa i pravila prije početka izborne kampanje od političkih subjekata odnose na vršenje pritisaka na birače, kupovinu glasova, trgovinu mjestima u biračkim odborima, zloupotrebu javnih resursa, plaćeno javno oglašavanje, organiziranje raznih vidova proslava i druženja s građanima pod okriljem redovnih političkih aktivnosti.

Istaknuo je da vršenje pritiska na birače i kupovinu glasova zabilježeno u četiri općine (Busovača, Šekovići, Sokolac i Velika Kladuša), a trgovina mjestima u biračkim odborima zabilježena je u 11 općina u BiH (Foča FBiH, Han-Pijesak, Istočno Novo Sarajevo, Kiseljak, Kotor- Varoš, Mrkonjić Grad, Rogatica, Sokolac, Srbac, Teslić i Travnik).

U gotovo svim općinama primijećena je zloupotreba javnih resursa u vremenu prije službenog početka izborne kampanje koja se ogleda u intenziviranju infrastrukturnih radova (rekonstrukcija prometnica i ulica, lokalnih cesta, stanogradnja, rekonstrukcija stambenih i drugih objekata) u jedinicama lokalne samouprave i kroz korištenje službenih i javnih prostorija u svrhe kampanje.

”Iako Izbornim zakonom BiH nije dozvoljena promocija političkim subjektima unutar ili na zgradama u kojima su smještena tijela vlasti na svim razinama, u 11 općina politički subjekti koristili su općinske, gradske i druge javne prostorije u svrhe promocije”, rekao je Jovanović.

Također je ocijenjeno da je rad SIP BiH pozitivan u dijelu koji se odnosi na organizaciju izbora i provođenje aktivnosti predviđenih izbornim kalendarom, ali je Jovanović kazao da ”u velikom broju slučajeva nedostaje konkretna reakcija SIP BiH na uočene probleme, nedostatke i nepravilnosti u izbornom procesu, posebno u dijelu koji se odnosi na sankcioniranje prekršitelja”.

Dodao je da SIP također rijetko reagira po službenoj dužnosti, a izostaju i adekvatne sankcije od SIP-a za teža kršenja izbornog procesa, pogotovo kada su u pitanju navodi o trgovini mjestima u biračkim odborima.

Avdić je naglasio da izražene sumnje ili prigovori vezani za ažurnost biračkog popisa zabilježeni su u 17 općina, s informacijama da se u pojedinim općinama na biračkom popisu nalaze i umrle osobe.

”S obzirom na to da u BiH imamo pasivnu registraciju birača kroz Središnji registar građana veoma je važno ispitati ove navode i otkloniti sve sumnje u ažurnost biračkih popisa po općinama”, istaknuo je Avdić.

U ukupno osam općina zabilježeni su slučajevi većeg broja prijava ili odjava birača. Ovo može predstavljati problem u manjim općinama i nagovijestiti pokušaj izbornog inženjeringa, odnosno, utjecaja na rezultate izbora.

Monitoring medija tijekom izborne kampanje radit će Udruga BH Novinari i agencija Boram, a Rudić je istaknula da će, pored ostalog, vršiti istraživanje pružaju li mediji ravnopravni pristup svim političkim subjektima, koliko su mediji fer, objektivni i balansirani u predstavljanju političkih subjekata.

”Poseban fokus će biti na pet općina u BiH, odnosno na medije u tim općinama, Sarajevo, Banja Luka, Bijeljina, Zenica i Tuzla, a pored ostalog pratit će i koliko se postojeći državnici koji su kandidati pojavljuju u medijima, a koji zloupotrebljavaju medije zbog svojih javnih funkcija”, zaključila je Rudić.

Koalicija poziva građane da prijave uočene nepravilnosti tijekom izborne kampanje putem besplatnog telefona 080 05 05 05 ili na web stranici Koalicije www.podlupom.org.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.