Počela Međunarodna konferencija “Znanost, metafizika, religija” u Širokom Brijegu

Godišnja konferencija Međunarodne akademije za filozofiju znanosti pod nazivom ‘Znanost, metafizika, religija’ održava se u hotelu ‘Park’ u Širokom Brijegu od 25.- 27. srpnja 2013.

filozofi_siroki_2

Uvodno izlaganje imao je Evandro Agazzi predsjednik Međunarodne akademije za filozofiju znanosti. „Ako želimo objasniti sveukupnost postojanja svijeta mi moramo ponovno proširiti naše poglede sa filozofskim, religioznim i općenito civilizacijskim idejama kroz razne civilizacije“, kazao je u svom uvodnom izlaganju Evandro Agazzi.

filozofi_siroki_3

filozofi_siroki_1

Svjetski stručnjaci, njih 40, iz filozofije znanosti raspravljat će o odnosu filozofije, znanosti i religije. „Znanost je ono što čini napredak ljudskog duha. Metafizika je kralježnica zapadno – europske filozofije kulture. Postavlja ključna pitanja o principima. Prvim principima o razumijevanju, objašnjenju. Postavlja pitanja o Bogu i besmrtnosti duše“, rekao je, između ostalog predsjednik organizacijskog odbora ove Konferencije Širokobriježanin prof. dr. sc. Jure Zovko, redoviti profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zadru i član Međunarodne akademije za filozofiju znanosti. „Želimo da ovaj događaj bude epohalan jer je najjači znanstveni skup. Najveći trust mozgova je u Širokom Brijegu. Neki su došli iz Amerike, Njemačke, Danske, Italije… Na ovaj način želimo da Široki Brijeg bude poznat po još jednoj veličanstvenoj stvari, osim po činjenici da je Široki Brijeg dao u borbi za demokraciju i očuvanju kulture i nacionalnog bića najviše na ovim prostorima“, dodao je Zovko.

filozofi_siroki_4

(www.jabuka.tv | Foto: Domagoj Ledić)

7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.