Počela isplata mirovina u FBiH, dogodine moguće povećanje

Isplata travanjskih mirovina za 425.390 umirovljenika u Federaciji BiH počela je u srijedu.

Podaci Federalnog zavoda MIO pokazuju da je za isplatu travanjskih mirovina ukupno potrebno oko 195 milijuna KM, te da visina najniže mirovine iznosi 382,18 KM, zajamčene 478,91 KM, a najviše 2.174,48 KM.

Podsjetimo da se shodno Zakonom o MIO isplata mirovina vrši preko Jedinstvenog računa trezora Federacije BiH od početka prošle godine i u vrhu je isplatnih prioriteta. Zahvaljujući reformi mirovinskog sustava, koju je provela Federalna vlada, redovna mjesečna isplata mirovina postala je neupitna.

Tijekom redovnih sastanaka predstavnika Vlade FBiH, udruge umirovljenika i Federalnog zavoda MIO istaknuta je važnost potpune primjene novog zakona, te time i značaja održavanja dosad postignute stabilnosti, redovne isplate i visine mirovina. Također je, shodno pokazateljima, na posljednjem sastanku, konstatirano da nisu bili postignuti zakonski preduvjeti za novo uvećanje iznosa mirovina.

Naime, shodno zakonskim odredbama uvećanje, odnosno usklađivanje mirovina, između ostalog, najvećim dijelom ovisi od kretanja BDP-a u prethodnog godini. I to na način da s rastom BDP-a dolazi do povećanja iznosa mirovina, ali, što je veoma bitno, pad BDP-a ne povlači umanjenje mirovina.

Umirovljenicima u BiH ni vitamina ni novca

Lani je, zbog negativnih posljedica pandemije koronavirusa na ekonomiju, zabilježen pad BDP-a za 4,3 %, čime je zakonski onemogućen rast mirovina u ovoj godini, ali nije došlo ni do smanjenja.

Sadašnji podaci, pak, pokazuju da u 2021. godini dolazi do ekonomskog oporavka u Federaciji BiH, a time i rasta BDP-a. Predviđanja iz relevantnih izvora ukazuju da će se ovakav pozitivan trend održati do kraja godine što, prema Zakonu o MIO, omogućava povećanje mirovina u 2022. godini.

Za kraj ovog mjeseca zakazan je novi sastanak na kojem će se analizirati podaci, te razgovarati o sljedećim koracima i eventualnim promjenama, ali isključivo u skladu sa zakonom.

Vlada Federacije BiH podsjeća javnost da je, bez obzira na negativne posljedice pandemije koronavirusa, visina i redovnost isplate mirovina stabilna.

Ništa od povećanja mirovina u FBiH

Upravo smo striktnim pridržavanjem odredbi Zakona o MIO, između ostalog, postigli redovnu isplatu mirovina i svako djelovanje mimo toga, moglo bi dovesti do nestabilnosti u mirovinskom sustavu što nikome ne ide u korist, a naročito umirovljenicima, napominju iz Vlade FBiH.

Također ističu da će do kraja ovog mjeseca, kada je i zakazan sljedeći sastanak s predstavnicima umirovljenika i Zavoda MIO, sagledati sve zakonske mogućnosti te predložiti najbolje rješenje.

Umirovljenici su dio populacije koji zaslužuje posebnu pažnju i podršku, i to je neupitna činjenica. Upravo smo to pakazali temeljnom i uspješnom reformom mirovinskog sustava u FBiH. Stoga ne smijemo dozvoliti da ishitrenim ili populističkim mjerama ugrozimo stabilnost mirovinskog fonda, kojim smo u prošloj, godini pandemije, osigurali redovnu isplatu mirovina, ali i određeno njihovo povećanje u Federaciji, poručuju iz Vlade FBiH.

(Fena)


20 komentara

 • Nije mi jasno zašto se svakog mjeseca objavljuje vijest o isplati Mirivina, ka velika SENZACIJA?! Pa, to bi trebala biti normalna administrativna operacija MiO/PiO, jer se radi o zarađenim primanjima umirovljenika.
  Zašto ne objavljujete dan isplate NEZARAĐENIH primanja Zastupnika od općinskih do državne razine, čija su primanja i do deset puta veća od Mirovina?!

  • Kako vas nije sram šta radite od jadnih umirovljenika da gladuju. Svaki mjesec se hvalite kolika je vam najveća mirovina a kažu da je 2800 KN a ne 2174 KM i gdje su ti radili pa dobili toliku mirovinu?? .
   A ljudi koji su odradili 40 godina, punu mirovinu, dali ste im 380 KM jer su im poslodavci uzeli i od doprinosa, mirovina i plaća. Ne povećavate vi njima mirovine nego usklađujete 50% sa troškovima života od 5%, otprilike desetak maraka za 70 % umirovljenika koji imaju 380 KM mirovinu, od koje ne mogu ni lijekove kupiti,a kamoli obaveze i hranu.
   A vi toliko potrošite dok samo dođete na posao, ako uooće dođete.

 • Čuj ,mogla bi bit već bgt? Mogao bi i meni još narast k…. ali neće jer mi je preko 50 godina.Cjena osnovne Potrošačke košarice od 2013 godine do 3 mj.2021. narasla sa 1560 KM na 2150 KM.
  Koliko je rasla mirovina j v.mater, koga vi mazlunate.Sram vas bilo.

 • Kad će se konačno povećati mirovine, kao što se povećavaju primanja parazita u državnimi federalnim institucijama? U županijama isto tako-

 • Dabogda i oni koji donose odluku o visini mirovine imali 482, 30 Km. nakon 40 god rada. I 65 god starosti.
  A i oni koji ne uplacuju doprinose radnicima gorit ce u paklu , to im je zajamceno.
  Neka uzivaju i grabe na ovome svitu.
  Niko nista GORE ne ponese osim svojih dijela i duse.

 • Mirovina će se povećati sljedeću godinu pred izbore,niko nije kriv penzionerima/umirovljenicima što glasaju uvijek za iste koji ih uvijek varaju na istu foru. Što traže to i dobiju.

 • Žalosno je kad penzioner umre sljedeći mjesec za njim dolazi penzija,znači neko je mjesečnu penziju pojeo umjesto da se daje za mjesec unaprijed.Žalosno.

 • 40 godina mirovinskog staža i 65 godina starosti i mirovina 424,53 KM. Traje mi otprilike tri sata prvoga dana. Žena nema mirovinu niti će steći uvjete za nju izuzev obiteljske koju bi trebala naslijediti u iznosu od 70%. Hvala Bogu pa se djeca sjete i svaki mjesec doznače po 100€, pa dotekne i za lijekove i za obveze.

 • A i ova obiteljska jadna mirovina nakon snrti supružnika se umanjuje 30%.?!
  A u normalnim državama primaju se obe mirovine.,jer ro su njihovi novci i uplate i zašto da te novxe naslijedi Mirovinsko?
  Zato da nas zakidaju i dok radimo, i na plaći i doprinosima i u mirovini sa ovom bjedom od mirovine, od koje nema ni za kruha.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.