Ništa od povećanja mirovina u FBiH

Pregovori Vlade Federacije BiH i predstavnika umirovljenika u FBiH doživjeli su neuspjeh, a rezultat toga je da je oko 400.000 umirovljenika ostalo bez zakonom zajamčenog usklađivanja, točnije od povećanja mirovina.

Predsjednik Saveza udruga umirovljenika u FBiH Redžo Mehić za Dnevni avaz je kazao da je usklađivanje zakonska obaveza, i to svake godine od 15. travnja.

To što je FBiH imala pad BDP-a ne umanjuje teško stanje u kojem se nalaze umirovljenici. Dobili smo odbijenicu, a kako su oni definirali – zbog objektivnih okolnosti. Zakon je u većini dobar i ide na ruku umirovljenicima, ali u tom zakonu ima dobrih, ali i loših odrednica. Od 2018. godine i od stupanja na snagu novog Zakona o MIO najniže mirovine su rasle, sad je 382 KM i to je vrlo skromno, istaknuo je Mehić.

Dodao je da je prošle godine s pojavom pandemije sve dovedeno u pitanje.

Kad nam je bilo najpotrebnije, a to je prošle i ove godine, mi nismo dobili pomoć Vlade FBiH. Nismo imali usklađivanje prošle godine. Usklađivanje ili povećanje mirovina, kako ga popularno zovu, vrši se u odnosu na dva kriterija, a to je rast BDP-a i cijena troškova života. Zavod za statistiku FBiH kaže da je bila deflacija i tu se nismo mogli suglasiti s Vladom FBiH. Nitko nas ne može uvjeriti da troškovi života nisu porasli u protekloj godini. Svjedoci smo rasta cijena, naglasio je Mehić.

Prema njegovim riječima, cijene osnovnih životnih namirnica i lijekova su u prosjeku više za 20 do 25 posto.

Međutim, Zavod računa prosjek i u to ubraja cijene i tehnike i drugih luksuznih stvari koje umirovljenici ne kupuju. Nas interesiraju riža, brašno, ulje, mlijeko i lijekovi. Osakaćeni smo za povećanje, tražili smo da se nađe neka mogućnost, ali dobili smo odgovor da ćemo ponovno sjesti za stol polovinom svibnja. To su sve klimava obećanja, kazao je Mehić.

Dodao je da je na pregovorima s Vladom FBiH bilo riječi i o jednokratnoj pomoći.

Susjedne zemlje su prošle godine već imale isplate prema umirovljenicima u obliku jednokratne novčane pomoći. Mi to nismo imali i izgleda da nećemo. Svi su davali novac umirovljenicima, a na ime povećanih troškova zbog kupovine lijekova. Za više od godinu pandemije umirovljenici od Vlade FBiH nisu dobili niti jednu marku, pojasnio je Mehić za Avaz.

Zabrinuti smo, koronavirus je drastično povećao stopu smrtnosti među umirovljenicima. Koronavirus je pokazao nemoć i nefunkcionalnost zdravstvenog sustava. Zdravstvenim radnicima treba skinuti kapu, ali sustav ne funkcionira. Na ovaj način korona je povećala smrtnost i, prema službenim podacima, prošle godine našeg članstva, popela se na 5,5 posto, što je do sada nezabilježeno, istaknuo je Mehić.

(www.jabuka.tv)


15 komentara

 • Nije ih društvo dovoljno potamanilo , sacekajte 2022 , dok se brojke zbroje.
  Biće još valova , sad će opet osjeka

 • Za neispravne respiratore daju se milijuni. I za obnove voznog parka. I za prezentacije i ostale pm. Gdje ce vam dusa, stedite na najugrozenijima.

 • U drzavnim institucijam puno neradnika odnosno drzavni parazita a privatni sektor se bori tako i zdravstveni djelatnici a minimalna mirovina vecinom zaradena od minimalni placa kod privatnika.Tko je pametan

  • Zašto ova tužna slika gospođe?
   Toliko je tužna da čovjek zaplače ubuduće ne slikajte lice a i nije vam dala dozvolu za objavljivanje.

 • I tih jadnih 5% niste nikad isplatili nego pola, 2% ili 3 % pa je li vas sram.
  Ljudi odradili 40 godina i uzeli im poslodavci i vi i od plaća i mirovina i dali im sa 65 godina života 380 KM ili 450 KM u najboljem slučaju.
  Sve države svijeta isplaćuju umirovljenicima pomoć, od zaduživanja za kovid, a naši jadni umirovljenici nemogu ni za kruh i lijekove.
  A zadužušte nam i unuke i praunuke,svako malo.
  A istina kupili ste im vakcine prvim, volite ih.

 • Pustite jadne ljude hoće opet valovi krenuti , E moje ustaše , tare vas ko stigne.
  Vi bježali u Njemačkom vratili se a sad Vas i ovi domobrani taru. E moje ustaše

 • Dabogda se oni najeli i dosta im vise bilo.
  Otimaju kruh od sirotinje.
  Umjesto da sami kazu kako treba povecati mirovine, a ne pregovarati o tome, oni nemaju sredstava.
  Neka im Bog bude milostiv.

 • Mirovine treba smanjiti. Cijenu kruha dići na 10 KM. 25 godina birate istu vlast. Sjedite doma i čekate da dobijete povećanje mirovine od 15 KM. Nije Tuđman bez razloga nazvao narod stokom sitnog zuba.

 • Umirovlnenik tebi je očito dobra mirovina.
  Nema povećanja mirovina godinama nego je to usklađivanje mirovina s troškovima života umanjenog za 50%, tj. usklađenje mirovina za bijednih 2,5 % i ne daju ni tih 10-15 KM.Oa je li vas sram?
  Sramota vas bilo.

 • Anonimno, pošteno je zaradio. 40 godina radnom staža. Učešće u HVO 3 godine i 7 mjeseci. Nikad glasao za aktualnu vlast. Organizirajte 400 tisuća umirovljenika da svoj glas na izbirima daju stranki umirovljenika pa će imati imati apsolutnu većinu u psrlamentu. Samim tim svod premijera i ministre. S poštovanjem.

 • Anonimno, nije me sram. U životu ništa nečasno nisam učinio. Ničiji poltron. Radio u skladu s zakonom, pricipima i zato platio visoku cijenu. Otac radnik i majka kućanica meni, dvojici braće i dvjema sestrama omogućili da završimo fakultet. Živi i zdravi bili.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.