Plenković: Nametanje nije dobro, cilj svih je da je trima narodima dobro u domovini BiH

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske u ponedjeljak je komentirao Opće izbore koji su u nedjelju održani u Bosni i Hercegovini.

Podržavam održavanje općih izbora, čestitam svima koji su izabrani na različite funkcije. Žao mi je da se i ovaj put ponovio scenarij koji smo već vidjeli. Ponovno smo se zahvaljujući pravnom okviru doveli u situaciju da pripadnici jednog konstitutivnog naroda na teritoriju Federacije biraju predstavnika drugom, odnosno hrvatskom narodu. Mislim da to nije dobro, da je cilj svih u BiH da se sva tri konstitutivna naroda osjećaju dobro, da su privrženi za njihovu domovinu, a to je BiH, komentirao je Plenković.

Hrvatski premijer smatra da je Dragan Čović radio dobar posao te da je za to trebao biti nagrađen.

Mislim da je dosadašnji predstavnik hrvatskog naroda Dragan Čović napravio ključne iskorake, uz podršku i Republike Hrvatske, na putu BiH prema EU. Mislim da je i ta činjenica mogla i trebala biti honorirana. U svakom slučaju nije dobro da se takav scenarij ponavlja. Mi ćemo nastaviti suradnju s institucijama BiH, gajiti dobre i kvalitetne odnose, ali se isto tako zalagati za princip konstitutivnosti svih naroda, posebice Hrvata koji su najmalobrojniji, kojima ovakav scenarij kakv smo vidjeli noćaš nije dobar. Niti je po meni dobar za BiH, rekao je Plenković.

Kako misli surađivati s Komšićem koji je u kampanji dosta kritizirao Hrvatsku?

Vidjet ćemo, neka se prvo konstituiraju vlasti u BiH. BiH je nama susjedna zemlja, puno nas veže, svi naši potezi, posebno ove Vlade, bili su vrlo prijateljski. Podupiremo BiH više nego bilo koja druga članica Europske unije. Većega, iskrenijega saveznika među članicama EU BiH sigurno nema, kazao je Plenković.

Petrov: Vrijeme je da se Hrvatska krene ponašati suvereno, Komšić ne smije u Zagreb!

Dodao je kako dvije zemlje imaju više od 2 milijarde eura trgovinske razmjene, kako je Hrvatska u BiH investirala milijardu i 200 milijuna eura te kako je proteklih godina tamo otvorila dva konzulata (Vitez i Livno), dva dopisništva Hrvatske radio-televizije (Sarajevo i Mostar) te dva ureda Hrvatske gospodarske komore (Sarajevo i Mostar).

Kao primjer jačanja odnosa Plenković je naveo i ponovno uvođenje linije Croatia Airlinesa između Zagreba i Mostara, suradnju po pitanju sprječavanja nezakonitih migracija te hrvatsku podršku BiH na putu prema EU-u.

Mislim da stoga svi politički akteri i stranke u BiH moraju biti svjesni da većega i iskrenijega saveznika od Hrvatske među članicama EU-a sigurno nemaju.

Zato smo i unutar EU-a često govorili kako pitanje duha Daytonskoga sporazuma, a to je legitimna zastupljenost tri konstitutivna naroda, treba biti poštovano. To je bitno za koheziju i kvalitetno funkcioniranje BiH, zaključio je Plenković.

>> Pročitajte i: HRT dao prostor Komšiću, a on odgovorio da će tužiti Hrvatsku!

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković poručio je kako su i Hrvati i Bošnjaci i Srbi konstitutivni narodi te da se samo na toj konstitutivnosti i jednakopravnosti može graditi budućnost te države.

Ovo što se dogodilo svakako nije dobro i sad treba tražiti načine i mehanizme kako osigurati prava hrvatskog naroda, dodao je Jandroković.

Iako je Čović pretrpio poraz od Komšića u utrci za novi mandat, Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), najjače političke stranke u Federaciji, pozvao ga je na koaliranje radi uspostave vlasti.

Preporučio bih Čoviću da bude dio vlasti i predstavlja hrvatski narod proporcionalno osvojenim glasovima, izjavio je Izetbegović, iako je dodao kako bi u SDA najradije koalirali s probosanskim strankama koje neće kočiti procese i reforme.

HDZ BiH, kako je u izbornoj noći najavio Čović, tek treba definirati dalje korake i odlučiti što poduzeti.

Naznačio je kako će pri tom u ovoj stranci posebice voditi računa o tome kako zaštititi interese hrvatskog naroda, iz čega je moguće zaključiti kako bez obzira na Čovićev poraz u HDZ-u razmišljaju o tome da nastave biti dio izvršne i zakonodavne vlasti u zemlji.

Uživo: Pratite najbitnije događaje i informacije nakon zatvaranja birališta

(Hina)


13 komentara

  • Ma ionako je sve otislo k vragu ,ljudi se samo pakuju i odlaze ! NITKO NISTA NE PODUZIMA NITI KOGA BRIGA,SAMO GOVORE TREBA OVO TREBALO BI ONO!!!!STA SMO SAD DOBILI NAKON IZBORA : pakuj stvari i bjez kud te noge nose ,spasavaj zivu glavu ,i moli da tito ustane iz groba

    6
    1
  • Treba stajati da je nametanje nedopustivo i da se rezultati bošnjačke šizofrene mržnje prema Hrvatima ne smije prihvatiti niti Komšić primat BBC u Hrvatskl

    4
    2
  • Sereš ko foka.I šta ćeš sada poduzet osim blaa blaa..I biga ti okanite nas se više.Pomažete nas 25 godina i šta bi?Popušišmo ga mi Hrvati u BiH zbog vaše Slavonije krvavo.Dostaa jee više..postaće nas većina poturuce na ovaj il na onaj način.Vama u ZG bratski savjet. Zatemeljajte itno još desetak đamija čim prije i još se ispričajte Komšiću što smo mi u Z.Hercegivini još uopće živi.

  • Cilj je da bude dobro svima,a nabolje njima tj.političkim elitama.Samo je opasno “po”državu ako su njihove guzice ugrožene,a nitko više ne pada na stare fore.

  • Gdije je narod nikoga na ulicama nema prosvijeda znači sve ok psi laju karavane prolaze vođe nema niko muda stati ispred naroda i reći dosta Turci ne gazte oranje jabuka je naša djedovina

  • Plenkovic kao i covic opet tri puta mjere pa izgovore, da nebi povrijedili bosnjake ili Komsica, Bakir itd. Komsic nije ni proglasen pobjednikom sinoc novinarki HTV- porucuje kako ce ih tuziti, misleci na RH- ku. Peljeski most niti jednom nije izgovorio da valja. Ocito pijan i u svom svakidasnjem stanju. I tako hrvati opet dobise presjednika po volji bosnjackih ekstremista. Suljagic, Reuf Bajrovic i tvrda struja Bakira i SDA- je…Ovo i ovako ne moze i ne smije ostati. Sve mehanizme , poluge vlasti treba poduzeti i blokirati. Pa je.. u nas u zdrav mozak. Zasto hrvati uopce onda izlaze na izbore kad njihov glas ne vrijedi…

  • Moj Plenky di si bija kad su nam nametnuli zakon da nam Bosnjaci smiju birati svog clana? Sta si tada napravio? Lizo Junkeru,,,,,, Jadni mi sa ovakvom Hrvatskom i ovakvim Hrvatima poput ovog komunjarskog dvojca!

  • DISU SADA VUKOVI BIVSEG MINISTRA VIKTORA KVECICA DA RASTRA OVE IZ PLATFORME ILI JE SE ZABAVIJO -MISLIM DALI DA ODMRZNE PENZIJU–DA NAM ZAPJEVA IDU VUCI PREMA SARAJEVU A PRIJE BILO PREMA B.LUCI

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.