Plenković: “Bilo bi zdravo za hrvatsko društvo da postoji jedna kolona u Jasenovcu”

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izjavio je u subotu da bi za hrvatsko društvo bilo zdravo da postoji jedna komemoracija u Jasenovcu.

Plenković smatra da je Vlada po tom pitanju puno uložila, a da bi do većeg napora trebalo doći i s druge strane.

Odbacio je optužbe predsjednika Koordinacije židovskih općina Ognjena Krausa koji je na komemoraciji u Jasenovcu, odvojenoj od službene državne svečanosti, prozvao vlast za nedjelovanje po pitanju revizije povijesti te posljedično jačanje ekstremne desnice.

Mislim da sam baš onaj predsjednik Vlade koji radi jako puno da u Hrvatskoj povećamo napore na pravi način kada je riječ o kulturi sjećanja, kada je riječ o poštivanju žrtava i jasnoj i nedvosmislenoj osudi ustaškog režima, rekao je premijer u Intervjuu tjedna Hrvatskoga radija.

Smatra da je zdravo za hrvatsko društvo da postoji jedna komemoracija, a da bi se to ostvarilo potrebno je dvoje.

Bilo bi dobro da dođemo do određenog konsenzusa. Uložili smo puno i mislim da bi trebalo doći malo napora i s druge strane. Ne vidim da smo na dvije strane. Mi smo tu na istoj strani i volio bih da iduće godine ta komemoraciju bude jedinstvena, istaknuo je Plenković.

Vezano za ocjene koalicijskog partnera SDSS-a da država nije poduzela dovoljno mjera da se smanji negiranje holokausta i revizionizam, kazao je da što se tiče zakona, politike Vlade i HDZ-a, ne vidi iz kojeg se to segmenta moglo protumačiti.

Izvlačiti zaključke na taj način može jedino biti ako su to neki marginalni akteri koji imaju to u nekim svojim aktivnostima, programima, a van su HDZ-a, naravno. A postoje u hrvatskom društvu takve ambicije. Ja ih ne dijelim na takav način i nemaju nikakve veze sa službenom politikom Vlade niti vladajuće stranke, naglasio je.

Na pitanje o optužbama čelnika hrvatskih Židova da je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zvalo veleposlanike i odgovaralo ih od dolaska na komemoraciju u Jasenovcu, Plenković je odgovorio da ne zna o tome ništa.

Odgovorio je i na pitanje oko komemoracije na Bleiburgu rekavši da je i oko te komemoracija Vlade sasvim principijelna i jasna.

Kao i što kod Jasenovca moramo imati jedinstvenu komemoraciju, komemoracije u Bleiburgu će biti. U odluku koju su donijeli u Koruškoj ne bih ulazio. To je stvar između dvije crkve, a što se tiče komemoracije – ona mora biti uz puno poštovanje prema žrtvama, istaknuo je.

Vezano za nadolazeće EU izbore i skepse oko smanjene izlaznosti birača, Plenković je ustvrdio da je učinio sve što može da se povećaju ključni preduvjeti da se ti izbori čuju i vide.

Da nismo povećali iznos za kampanju s 1,5 milijun kuna na četiri milijuna kuna, uvjeren sam da javnost ne bi ni znala da su izbori, ustvrdio je.

Plenković je dodao i kako bi volio da na izbore izađe što više građana te ocijenio jako važnim da se prepoznaju i pobjede oni koji se jako dobro razumiju u temu koja se zova Europska unija, odnosno projekt europske politike.

(Hina)


8 komentara

  • Lustracija DA, samo iz razloga da čitavi svijet vidi ZLODJELA KOMUNIZMA NAD HRVATIMA, a mi znamo ko i šta je radio. ali nasljednici ZLOGLASNE KPJ a to su SDP-ovci koji kriju dokaze SKRIVAJU ISTINU.
    PS. SADA KOMUNISTI KOJI SKRIVATE ISTINU I DOKAZE NAVALITE S MINUSIMA

  • LUSTRACIJA, pa kad ste tako slozni u brastvu i jedinstvu Sto ce vam dvije kolone, private cijelu godinu o tome a nakraju dodju dvije tri babe i neki Peder stari!!!!

  • Dosta više i pupovca i njegovih sljedbenika, i pojedinih zidova,i ovih udbaša,osjete dobrotu hrvatskog naroda pa lupaju po nama kako hoće , nije ničija gorila do zore, pa neće ni njihova,više su dodijali i Bogu i čoviku, BOZE kako više ovo možeš trpit da pravedni pate

  • Pošto je u Jasenovcu ukopana i vojska NDH koju su Titovi partizani pobili nakon tata i tu ukopali, onda nije mi jasno zašto dvije kolone kad može biti jedna svak za svoje neka upali sviću i pomoli se.

  • E Plenkoviću i ostali zašto slušate a i mi da gledamo prenos na državnoj hrvatskoj TV.??
    Ako morate bar da nema govorancije.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.