Protjerani iz Njemačke: Braća Halilović u kućnom pritvoru

Tri državljanina BiH koja je u četvrtak Njemačke deportirala iz Dusseldorfa zbog sumnje da su povezani su terorističkim djelovanjem i ISIL-om ispitana su odmah u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu.

Nakon ispitivanja su pušteni na slobodu.

Jedan iz Doboja

Riječ je o dvojici braće rođene u Njemačkoj, čiji su roditelji iz Maglaja. Jedan ima 25 godina, a drugi je godinu mlađi. Njihova imena nisu priopćena iz sigurnosnih razloga i zbog istrage koja je još u tijeku. Dnevni Avaz saznaje da je riječ o braći Halilović.

Treća protjerana osoba rođena je u Doboju i ima 29 godina. Sva trojica su pod strogim nadzorom policijskih agencija i ne smiju napuštati boravište. Nalaze se u jednoj vrsti kućnog pritvora.

Dvojica braće navodno su ranije posjećivala maglajsko vehabijsko selo Ošve, zbog čega su i sumnjivi sigurnosnim agencijama Njemačke.

Ni SIPA ni Tužiteljstvo BiH za sada nemaju informacije da su spremali bilo kakav teroristički napad, iako su vlasti Njemačke priopćile da su trojica bh.državljana osumnjičena za planiranje napada u ime terorističke organizacije Islamska država.

Policija ih je klasificirala kao prijetnju za sigurnost. Ovu informaciju prvi je, pozivajući se na policijske izvore, objavio ugledni njemački list “Bild”.

Njemačka zbog terorizma deportirala troje državljana BiH, planirali napad

Potvrdili u Ministarstvu

Iz Ministarstva sigurnosti BiH jučer je potvrđeno da su, prema Sporazumu o readmisiji sa Saveznom Republikom Njemačkom, bh. državljani vraćeni i prihvaćeni od nadležnih agencija u BiH.

Daljnje postupanje u vezi s navedenim sumnjama zbog kojih su vraćeni iz Njemačke u nadležnosti je sigurnosnih i pravosudnih institucija u BiH, rečeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Iz Tužiteljstva BiH jučer su nisu oglašavali. Iako su trojici bh. državljana na teret stavljene ozbiljne optužbe, iz ove pravosudne institucije nisu reagirale.

Avaz neslužbeno prenosi da je šef Odjela za terorizam pri Tužilaštvu BiH Ćazim Hasanspahić upoznat s ovim slučajem.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.