Plenković: BiH na jugoistoku ne smije biti zadnji vagon za EU

Uoči konferencije “Europska budućnost Bosne i Hercegovine – 20 godina nakon Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma” koja će se održati u srijedu u Bruxellesu na inicijativu trojice hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu (EP), zastupnik Andrej Plenković izjavio je kako se ne smije dopustiti povijesna nepravda da BiH među zemljama jugoistočne Europe bude zadnji vagon u vlaku za EU, poglavito u vrijeme kada Crna Gora dobiva pozivnicu za NATO, a Srbija otvara prva pregovaračka poglavlja.

– Pritom je reformska i europska orijentiranost predsjedatelja Predsjedništva BiH vrlo korisna, a tome u prilog govore i nova Strategija o proširenja EU i Izvješće EK o napretku BiH koji su najpozitivniji do sada, naglasio je Plenković za hrvatski Jutarnji list.

Na pitanje koje se poruke očekuju s konferencije, Plenković je kazao kako je prva poruka političkim akterima u BiH da prepoznaju šansu nove politike Europskog parlamenta te angažirano pristupe provođenju opsežnih reformi koje se tiču reforme javne uprave, pravosuđa i borbe protiv korupcije.

– Druga je da želimo jasnije definirati europski put BiH i podcrtati značaj što skorijeg podnošenja zahtjeva za članstvo BiH u Europskoj uniji – dodao je.

Ponovio je kako je nakon višegodišnjeg zastoja BiH ostvarila napredak na europskom putu.

Hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu, međutim, zabrinjava najava više referenduma u Republici Srpskoj kojima se dovodi, kako je istaknuo, u pitanje teritorijalna cjelovitost, prijeti povratak nestabilnosti i zastoj u potrebnim reformama. Osvrnuo se i na terorističke napade u BiH, naglasivši kako je nužna i kvalitetnija suradnja sigurnosnih i policijskih službi u borbi protiv terorizma, koji, po njegovim riječima, prijeti cijelom susjedstvu.

Kada je u pitanju ravnopravnost Hrvata u BiH u odnosu na druga dva konstitutivna naroda, Plenković je istaknuo kako hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu posebno zabrinjava kontinuirani trend smanjivanja broja Hrvata u BiH.

Konferenciju “Europska budućnost Bosne i Hercegovine – 20 godina nakon Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma” u sjedištu Europskog parlamenta u Bruxellesu organiziraju Andrej Plenković, Tonino Picula i Jozo Radoš, a na nju je pozvan povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn, visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko te članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić.

Inače, opća je ocjena da je Daytonski sporazum okončao rat, ali se pokazao nedovoljnim ili čak zaprekom za izgradnju funkcionalne države. Bosna i Hercegovina jedina je od zemalja obuhvaćenih europskim Procesom pridruživanja i stabilizacije koja još nije ni podnijela zahtjev za članstvo u EU-u.

Također, u petak će se u Bruxellesu održati prvi sastanak Vijeća za pridruživanje s Bosnom i Hercegovinom nakon što je ovoga ljeta na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU-a.

(Fena)

Komentiraj: