Plaće nogometaša u zadnjih 20 godina porasle 1508 posto!

Od razdoblja kad je uvedena Premijerna liga u Engleskoj, dakle od 1992. do danas, plaće nogometaša u tom elitnom nogometnom razredu porasle su nevjerojatnih 1508 posto! Samo mala usporedba. Plaće tzv. običnih zaposlenika u istom su razdoblju u Velikoj Britaniji porasle 186 posto. Lagana matematička operacija nameće zaključak da su plaće nogometaša rasle gotovo 10 puta brže od plaća običnih radnika!

Studija koju je proveo Centar za visoke plaće u Britaniji bavila se i jednom drugom stvari. U malo više od 20 godina, cijene ulaznica za utakmice Premijerne lige porasle su 1000 posto! Primjerice, navijači londonskoga Arsenala slavni pohod svoga kluba na naslov prvaka 1989. godine mogli su pratiti za samo pet funta koliko su stajale najjeftinije ulaznice. Danas te najjeftinije ulaznice na stadionu Emirates stoje 51 funtu. Slično je i kod Liverpoola. Prije 20-ak godina ulaznice su bile četiri, a danas su 45 funta, piše Večernji list.

Studija je otkrila i kako recesiju koja je pogodila cijeli svijet nogometaši nisu ni osjetili, a klubovi više od 80 posto svojih rashoda danas troše na enormne plaće igrača, dok su prije 15 godina ta izdvajanja bila ispod 50 posto.

– U zadnjih 30 godina vidimo masovno povećanje plaća nogometaša. Oni su sad u rangu bankara i raznih direktora, a i plaće nogometaša kompleksne su poput njihovih, a često i tajne. Vrijeme je da se malo prikoči s eskalacijom tih plaća, u nogometu kao u poslu pametnije je da se taj novac investira u treninge i infrastrukturu, umjesto u neodržive plaće – rekao je autor studije Dave Boyle.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.