Pinter: Krajišnik iznosi notorne laži, Praljak i on su dva svijeta

Odvjetnica Nika Pinter nazvala je jučer “notornom laži” navode haaškog osuđenika i bivšeg šefa skupštine RS-a Momčila Krajišnika koji je ustvrdio da se general Slobodan Praljak u haaškom pritvoru hvalio kako je srušio Stari most u Mostaru. 
”Na takvu notornu laž ne želim davati komentare,” rekla je odvjetnica Pinter za Večernji list.

Pri tome je navela kako između Praljka i Krajišnika postoji ogromna razlika. 
“Neistiniti navodi, koji su preneseni na portalima, samo pokazuju kako između generala Praljka i Krajišnika, u svemu, postoje svemirske razlike”, dodala je odvjetnica Pinter koja pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije brani generala Slobodana Praljka.

Gostujući u programu srbijanske Happy TV, ratni zločinac Momčilo Krajišnik, koji je pušten na slobodu nakon što je odslužio dvije trećine od 20-godišnje zatvorske kazne, ustvrdio je da se u zatvoru bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak hvalio rušenjem Starog mosta iako je na suđenju negirao svoju odgovornost. 
U prvostupanjskoj presudi šestorici bivših dužnosnika Herceg Bosne, ICTY je ocijenio kako je Stari most srušen pod topničkim projektilima postrojbi HVO-a, ali da za taj čin nije odgovoran general Praljak. Prvostupanjskom presudom navedeno je da je Stari most bio legitimna vojna meta s obzirom na to da ga je Armija BiH koristila u vojne svrhe.

Iako se ovaj dio optužbe nije odnosio na njega jer je dan ranije predao dužnost načelnika Glavnog stožera HVO-a, general Praljak je angažirao najbolje stručnjake dr. sc. Muhameda Sućesku, dr. sc. Slobodana Jankovića i dr. sc. Acu Šikanića koji su napravili studiju kojom se nastojalo opovrgnuti tezu o rušenju mosta. Prema toj studiji, velika je vjerojatnost da rušenje Starog mosta nije izvršeno paljbom iz tenkovskog topa, nego detonacijom eksplozivnog naboja ili minskoeksplozivnog sredstva postavljenog u donjem dijelu luka mosta. Samo aktiviranje naboja izvršeno je preko detonacijskog štapina koji je aktiviran iz blizine Starog mosta, i to najvjerojatnije s lijeve, odnosno istočne obale Neretve.

Stručnjaci su došli do tog zaključka nakon detaljnog promatranja snimki TV ORF 2 i TV Mostar, koje su snimale spomenute događaje, neposredno prije rušenja i samo rušenje Starog mosta. Stručnjacima je prijeporno što je na fotografiji eksplozije vidljiv pravilan uzdužni vodoskok u mirnoj vodi duž istočne obale, neposredno prije samog rušenja Starog mosta, a s velikom vjerojatnošću je bio izazvan detonacijom detonirajućeg štapina postavljenog u vodi, piše Večernji list.

Objašnjavaju te tvrdnje tako da plinovi, koji su produkt detonacije štapina pod vodom, za posljedicu imaju dizanje vodenog stupa u obliku karakterističnog vodoskoka čije su dimenzije ovisne o vrsti i količini eksplozivnog naboja i dubini na kojoj je postavljen. Identičnu simulaciju je napravio i Praljkov stručni tim koji je potvrdio da je riječ o identičnoj eksplozivnoj napravi.

Eksperiment koji je proveden u cilju potvrde te teze, i organiziran je tako da simulira način rušenja Starog mosta posredstvom detonirajućeg štapina. Pokazao je kako je s velikom vjerojatnošću rušenje Starog mosta obavljeno aktiviranjem eksplozivnog naboja u donjem dijelu luka mosta što, međutim, ne opovrgava tezu i da je most prije toga bio gađan projektilima.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.