Za potrošačku košaricu potrebne gotovo dvije i pol plaće

Sindikalna potrošačka košarica za četveročlanu obitelj u RS-u u ožujku iznosila je 1.870 KM, a prosječna isplaćena neto plaća za taj mjesec od 837 KM pokrivala ju je 44,75%.

Najviše prosječne neto plaće u ožujku isplaćene su u financijskim organizacijama, i to 1248 KM, te su bile manje za jedan posto u odnosu na veljaču, priopćeno je iz Saveza sindikata RS.

Najniže plaće primili su djelatnici u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima – 505 KM, koje su bile manje za 1,56% u odnosu na veljaču.

Niske prosječne neto plaće u ožujku imali su zaposleni u građevinarstvu – 525 KM, u oblasti ugostiteljstva i turizma – 536 KM, umjetnosti, zabave i rekreacije – 561 KM, kao i djelatnici u oblasti trgovine – 587 KM. Ukupne potrošačke cijene u ožujku nisu se mijenjale u odnosu na veljaču.

Najviše su novca obitelji u RS-u u ožujku trošile za nabavu hrane – 698 KM, stanovanje i komunalne usluge koštale su 575 KM, dok je za tekuće održavanje kućanstva trebalo izdvojiti 104 KM. Odjeća i obuća u ožujku stajali su 136 KM, higijena i njega zdravlja 81 KM, prijevoz 192 KM te obrazovanje i kultura 82 KM.

Iz Saveza sindikata RS-a navode kako su prava radnika u gospodarstvu dodatno pogoršana gubitkom općeg i svih granskih kolektivnih ugovora.

“Pokazalo se da je usvajanje novog Zakona o radu RS bilo protiv interesa radnika”, navode iz Sindikata.

(www.jabuka.tv)1 komentar

  • Koje place kad cujem koliko radnici u Divna i Oli imaju placu zgrozim se.Djecji doplatak nema nitko,a radit moras i kad jedan dan imas slobodno,ako mu treba.Kod nas u Namexu je puno bolje i ljudi rade dobro,jer su zadovoljni.Kod Olija su cijene takve da tu mozes kupovat,ako imas mjesecnu placu oko 2.000 tis.KM.Konzum isto nista boli to je zastrasujuce sto rade sa tim ljudima.Pravi ROBOVI!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.