Piletina iz BiH na europskoj razini

”Kvaliteta domaćeg pilećeg mesa je na razini Evropske unije jer se u Bosni i Hercegovini ne koriste genetski modificirani proizvodi u proizvodnji stočne hrane”, izjavio je Feni potpredsjednik Koordinacijskog odbora peradara BiH i izvršni direktor u firmi “Madi” Tešanj Edin Jabandžić.

“Madi” i ostali proizvođači iz tog odbora, kako je dodao, spremni su za posjet FVO inspekcije iz Dublina i nadaju se da će konačno dobiti zeleno svjetlo za izvoz svojih proizvoda na tržište EU. Prilikom ranije posjete inspektora problem je bio u tome što sustav kontrole “od polja do stola” na razini države nije dobio prolaznu ocjenu.

Jabandžić je naveo da BiH ima ozbiljan potencijal za proizvodnju pilećeg mesa i da je peradarstvo branša koja realno ima prostora za širenje. Što se tiče kapaciteta u BiH, radi se o nešto više od 30 milijun tova brojlera na godišnjoj razini.

Rastom potražnje ima prostora da se ti kapaciteti šire, a Jabandžić ističe da se svakodnevno može vidjeti gradnja novih farmi, a i kapaciteti klaonica su dosta veliki.

”Što se tiče samih klaonica, koliko je meni poznato, za izvoz su se kandidirale tri. Iz Dublina su najavili pretposjetu i u ‘Madiju’ su 7.  listopada, dakle, već za nekih 15-ak dana. Nakon toga bi u dogledno vrijeme trebala uslijediti službena posjeta, te njihov konačni izvještaj na kojoj razini je BiH, odnosno što je uradila država, a što mesna industrija i hoćemo li konačno dobiti dozvolu za izvoz u EU”, naglasio je.

Neki od ciljeva Koordinacijskog odbora peradara BiH su zalaganje za bolji tretman ove grane privrede, omogućavanje izvoza peradarskih proizvoda u zemlje EU, kao i eliminiranje svih parafiskalnih davanja koja opterećuju proizvodnju.

(Fena)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.