Picula: BiH treba učiniti više na provođenju socijalnih i ekonomskih reformi

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula podržava namjeru Bosne i Hercegovine da podnese prijavu za članstvo u Europskoj uniji.

”Formalna aplikacija bila bi potvrda, ne samo političke odluke o ulasku u članstvo, već i još jedan izraz spremnosti da napravi sve ono što je potrebno za buduće punopravno članstvo”, izjavio je Picula za Fenu.

Međutim, smatra da bi BiH vlasti svakako morale činiti više u provođenju socijalnih i ekonomskih reformi, te ponajviše na stabilnosti i demokratičnosti političkog sustava.

”Lideri su se formalno obavezali na provođenje takvih reformi, što je uz stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju zaista napredak, ali još ostaje za vidjeti kojom brzinom će se provesti neophodne promjene. Neke obaveze, poput prilagođavanja SSP-a nakon pristupanja Hrvatske ili uspostava koordinacijskog tijela za eurointegracijske procese još uvijek su primjerice na čekanju”, kaže Picula.

Kao član Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta zdušno je s nizom kolega podržao najavljeno predstavljanje te aplikacije, koju su bh. vlasti najavile za 15. veljače.

”Pored toga, da bismo potaknuli raspoloženje u njenu korist, poslali smo pismo nizozemskom predsjedništvu u kojem tražimo da se BiH ne diskriminira nego i na ovaj način podrži na putu prema članstvu u EU. U svakom slučaju, BiH treba izaći iz faze pregovaranja o pregovorima i doista početi pregovarati. Kao predsjednik Izaslanstva za odnose s BiH i njen iskren zagovaratelj želim da se taj ‘stisak ruke’ s Europskom unijom dogodi što prije, no to će samo povećati razinu odgovornosti BiH pred kojom stoje vrlo ozbiljni, rekao bih jedinstveni pregovarački izazovi”, zaključio je Picula u izjavi za Fenu.

(Fena)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.