Begić: U pravo je vraćeno oko 70 branitelja iz ŽZH

Ministar hrvatskim branitelja iz Domovinskog rata Županije Zapadnohercegovačke Mladen Begić u intervju za Večernji list govori o nastavku procesa revizije, vraćanju u prava branitelja kojima su ista nezakonito ukinuta.

On se osvrnuo i na izmjene pravilnika o radu liječničkih povjerenstava te na optužnice protiv hrvatskih generala.

Jeste li zadovoljni dinamikom kojom se otklanjaju posljedice nezakonite Helezove revizije?

Upoznat sam s brojnim aktivnostima koje se provode u području braniteljske zaštite od kojih jenajzahtjevnije područje revizije pa je kao takva pod posebnim povećalom branitelja i javnosti. Na početku želim reći da nisam u potpunosti zadovoljan dinamikom kojom se sustav revizije vraća u okvire zakona i Ustava, odnosno dinamikom kojom se otklanjaju posljedice nezakonite revizije, ali sam optimist.

Kakva je suradnja s novim federalnim ministrom branitelja Salkom Bukvarevićem?

Moram naglasiti da sam zadovoljan pristupom rješavanju problema i dosadašnjom suradnjom s ministrom Bukvarevićem, ali i naglasiti potrebu postizanja kompromisa oko nekoliko otvorenih pitanja koja su od krucijalne važnosti za završetak revizije i zaokruživanje sustava braniteljske skrbi u funkcionalnu i održivu cjelinu.

Što je s predmetima koji se nalaze na Vrhovnom sudu?

Na temelju zaključaka Vlade FBiH koji se odnose na potrebu ubrzanja postupka revizije i definiranja zakonodavnih pretpostavki, očekujem da će se u skoro vrijeme organizirati niz sastanaka na kojima će sudjelovati udruge HVO-a i ABiH, predstavnici federalnog i županijskih ministarstava i na kojima će se otvoriti rasprava o stvaranju preduvjeta za završetak revizije, a odnosi se na ubrzanje postupka rješavanja predmeta koji se nalaze na Vrhovnom sudu, način obnove postupka za osobe koje su izgubile pravo u postupku revizije, a nisu koristile instrumente pravne zaštite ili se nisu željele odazvati na poziv instituta zbog nezakonitog i neustavnog postupanja u provedbi revizije, stavljanja izvan snage odluku o prestanku važenja odluke kojom je dana suglasnost za poništenje pregleda naziva zapovjedništava, postrojbi iz sastava Armije BIH, HVO-a I HOS-a, s formacijskim dužnostima i formacijskim činovima u postrojbama ranga bojne i više.

Koja su još otvorena pitanja kada je u pitanju braniteljska populacija?

Pored ovih pitanja, važno je spomenuti i potrebu rješavanja pitanja nasljeđivanja naknade za nositelje ratnih odličja,kao i potrebu žurnog imenovanja menadžmenta i uprave Instituta za medicinsko vještačenje kojim je istekao mandat, a predstavljaju vrlo važan subjekt u postupku revizije.

Što je razlog odugovlačenja cjelokupnog procesa revizije?

Provedba Zakona o kontroli zakonitosti prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite je vrlo složen i zahtjevan posao koji ne trpi nikakve improvizacije, a koje se ponovno očekuju sudeći prema kritikama zagovornika ponovnog kaosa. Svaka improvizacija nas vraća na početak i to je razlog zbog kojega je proces tapkao u mjestu. Sada kada je sustav vraćen u okvire zakona, ponovno se pojavljuju lažni skrbnici koji očito smatraju da revizijom treba abolirati sav njihov nemoral, jer što bi u protivnom mogla značiti tvrdnja da je obećano poništenje cijele revizije nego pranje vlastite savjesti.

Normalno je tvrditi da se obećanje odnosi na poništenje svega onoga što je u reviziji učinjeno suprotno Zakonu o reviziji, a ne svega onoga što je nezakonito učinjenu u postupku ostvarivanja prava. Imajući u vidu s jedne strane činjenicu da presude Ustavnog suda još nisu provedene, i s druge strane ogroman pritisak korisnika prava da se njihovi slučajevi konačno pođu rješavati, trebalo je iznaći način zakonitog nastavka provođenja revizije, za što je trebalo vrijeme, što je imalo za posljedicu odugovlačenje cjelokupnog procesa revizije.

Zbog čega od branitelja očekujem potporu i strpljenje, jer sam uvjeren da imamo znanja i kapaciteta zajedno s ostalim sudionicima u reviziji ovaj zahtjevan projekt dovesti do kraja na načelima pravednosti, provedivosti i obranjivosti na sudu.

Koji su konkretno potezi dosad napravljeni?

U prilog tvrdnji osiguranju organizacijskih i provedbenih uvjeta za nastavak revizije i vraćanje braniteljske skrbi u okvire Ustava i zakona iznijet ću nekoliko podataka o aktivnostima koje smo do sada realizirali: Omogućeno je normalno obavljanje poslova pomoćniku ministra za vojne evidencije, Martinu Frančeševiću, kojemu je više od godinu dana bio fizički onemogućen pristup radnom mjestu. Potpisan je sporazum Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i Ministarstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata ŽZH-a, koji je rezultirao izvršenjem povrata pečata Grupama za vojne evidencije u ŽZH-a te izvršenjem isplate 8,200.000 KM, kao i osiguranjem redovite isplate svim korisnicima prava iz područja braniteljske zaštite u ŽZH-u.

Treba naglasiti i da je razriješen dužnosti nezakonito formirani Revizorski tim za koordinaciju i formiran novi sukladno članku 10.(2) Zakona o kontroli zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite. Raspušteni su svi revizorski timovi za kontrolu koji su formirani u suprotnosti s propisima i formirano je 7 novih timova sukladno Zakonu i podzakonskim aktima.

Postignut je dogovor s Federalnim ministarstvom za pitanja branitelja o prestanku formalne provedbe presude Ustavnog suda te dogovor o osiguravanju stvarnog sudjelovanja stranke u postupku prije izdavanja odluke sukladno presudi Ustavnog suda, odnosno ZUP-u, te su u potpunosti usuglašeni pravilnik o načinu i postupku vršenja revizije i pravilnik o formiranju i radu revizorskih timova za kontrolu i revizorskog tima za koordinaciju i isti su usvojeni na Vladi FBiH.

Koliko je branitelja iz ŽZH-a vraćeno u pravo?

Dosad je oko sedamdeset branitelja iz ove županije vraćeno u pravo. Samo je u petak Tim za kontrolu broj 5 vratio 47 branitelja, koji su provedbom nezakonite revizije 2011. ostali bez prava.

Pravilnik o radu liječničkih povjerenstava je izmijenjen. Što je najvažnija novina u njemu?

Izvršena je izmjena pravilnika o radu liječničkih povjerenstava na način da ranjeni i zatočeni branitelji ne mogu biti ocijenjeni ispod 20% tjelesnog oštećenja, odnosno ne mogu izgubiti status RVI. Ista odredba je sadržana u prijedlogu Vlade FBiH o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji i pravilniku o načinu i postupku vršenja revizije.

Napominjem kako iz dosadašnje prakse Vrhovni sud uglavnom poništava odluke i vraća predmete na ponovni postupak, što bi značilo da će sukladno izmijenjenom pravilniku svi ranjeni i zatočeni branitelji u ponovnom postupku biti ocijenjeni s najmanje 20% tjelesnog oštećenja.

Kako vi kao branitelj gledate na podizanje optužnica protiv hrvatskih generala?

Kao branitelj, sudionik Domovinskog rata i ministar hrvatskih branitelja, oštro osuđujem i odbacujem svaki pokušaj nametanja kolektivne odgovornosti u monstruoznim optužnicama temeljenim na konstrukciji “zajedničkog zločinačkog pothvata”, koji se pokušava nametnuti kako zapovjednicima HVO-a, hrvatskom narodu u BiH, tako i u RH.

Ovakve političke konstrukcije, nažalost, započele su nizom optužnica Haaškog tužiteljstva, uključujući i optužnicu protiv šestorice Hrvata koji u Haagu još uvijek čekaju drugostupanjsku presudu. Očiti cilj tih konstrukcija je promjena karaktera ratnog sukoba u BiH i pokušaj preimenovanja RH iz prijatelja u navodnog agresora na BiH. Stoga, podizanje optužnice protiv generala Jelića, kao i cijelog niza ratnih zapovjednika HVO-a, treba gledati upravo u tom kontekstu.

Nažalost, živimo u vremena u kojem je do krajnjih granica ispolitizirana uloga pravosudnih institucija u BiH (Tužiteljstva i Suda BiH) u provedbi bošnjačkog političkog mita o Armiji BiH kao jedinoj oružanoj sili koja je branila BiH, temeljem čega se pokušava i zaštititi njezin zapovjedni kadar i političko vodstvo. Podsjećam i na činjenicu da je neovisnost BiH uspostavljena presudnom voljom Hrvata, brojno najslabijeg od triju bosanskohercegovačkih naroda.

Nadalje, uloga HVO-a u 1992. bila je ključna u obrani tek proglašene neovisnosti. Da kojim slučajem srpski agresor nije tada zaustavljen u Livanjskom polju, dolini Neretve i na planini Vlašić, dvojbeno je bi li BiH uopće danas postojala. Optužnicama poput ove protiv generala Jelića danas se isto tako pokušava mijenjati povijest te utjecati na buduće ustavno rješenje. Istodobno, pokušava se baciti i sjena na istrage o upletenosti određenih skupina unutar BiH u međunarodnu terorističku prijetnju i potporu tzv. Islamskoj državi.

(www.jabuka.tv)


29 komentara

 • Večernji list je glasilo HDZ-a…dakle pišu ono što se želi čut.Begić je vojnik i branitelj i to nije sporno,ali ako njegova naobrazba može iznjedriti ministra,e onda je sustav u totalnom kurcu…
  Prvo zašto Hrvat nije ministar na nivou federacije,jer je to obećano pred izbore.Drugo kako istinski branitelji mogu dozvolit da ih vodi drug Čović….čovjek koji se učlanio u HDZ-e 1998.godine…
  Hvala

  ps: ja sam Hrvat,nacionalist,i ne zanimju me uski osobni interesi,i spreman sam umrijet za HRVATSKU,ne za ravnopravnost unutar BiH-a,jer koliko znam Hrvati su se borili za HRVATSKU STVAR,a ne za federaciju…pozdrav

 • priljatelju moj nacijonalista, Hrvatska te neće i ne želi, a ako se nisi borijo za ravnopravnost Hrvata u BiH onda si izgubijo , nisi jedini kome je stalo do Hrvatskih interesa, ministar Begić je pošten i častan čovjek, ne odlučuje on tko će biti ministar u federaciji.

 • Onda daj i onim braniteljima što su dali isto pare ko i toji a samo što su okasnili i oni su se borili od postaju lažni branitelji…

 • Begić je častan i inteligentan čovik ali koliki mu je utjecaj i kako se teško borit s lažovima to je drugi padež. Revizija svakako, dezerteri van svakako.Pošteni puče na noge svi kao nekad.

 • brigadiru
  imam jednu želju i nekoliko željica
  – npr.plan rada ministarstva branitelja za sve ove godine pa i 2016
  -izvješća o realizaciji istih
  -želim na internetu fotke i sve podatke o poginulima po općinama
  -podatke o ranjenima
  -podatke o umrlima
  -podatke o kreditima , stanovima

  znadem da bi mnogo nas to htjelo ali ti si vojnik partije i prestao si drmati s nama
  živ bio

 • Imovinsko stanje ljudi dobra je to tema. Neko moj pajdo milione zgrnio neko obolio, pa kako ih nije sram odat zemljom i vozit tako ukradene skupe aute i vile gradit na muci tuđoj.

 • MISMO,,U,BORKU,ROBNOJ,KUCI,HOTELU,STOLARIJI,TJ,U,DVORANI,U,BOKSITU,DUVALJSKOJ,STANICI,OBNOVI,,NA,TEHNICKOM,SOKO FEAL VIKO METALCU,BOROVU,POLJOPRIVREDNOJ,,svagdi smo mi branitelji samo nismo u svojoj zupaniji,BOG NEKA NAS CUVA

 • Ko ovo prica umjesto njega ili se tekst obradi pa napise. Svaka njemu cast al skola je skola. Ako on zna ovako pricat odmah ga stavite na jos vecu funkciju.

 • Ministar je vrhunski vojnik svoje partije i bezpogovorno svršava sve zadatke koje mu njegovi nadređeni daju. Ako još uživa u tome gdje je onda kraj veselju. Pa svi partijski podobnjaci imaju sve od lažnih invalidnina, povoljnih umirovljenja, nezasluženih ordenja do zbrinjavanja po raznim ministarstvima njih i njihove bliže i daljnje rodbine. Tko pr’i omladinu koja odlazi vani. To vam se partijskim rječnikom kaže “poštenje”.

 • MOJ,COVIK,OVO,JE,NAPISO.JADNIK..KOSTO,STE,I,SAMI,,NEMAM,NISTA,OD,,94,,GOD,,OD,JARMA,I,MAGARICE,AKO, ZNAS GDEJE SE NALAZI BIJO SAM U BOLINICI 23PUTA TOMISLAV MOSTAR ZAGREB OSJEK SVE ZIVO OBISO ,DABOGDA BOG SVIZIM DAO OVIM POSTENIM RVATIMA KAO MMENI,,ALI,UVJEK,ZA,DOM,SPREMNI,

 • Vratiti izgubljena prava braniteljima je moralna i svaka druga obveza. isto tako treba iz prava i silnih povlaštenih mirovina lažnih invalida mnoge izvesti koji to nisu zaslužili, a ima ih dosta.

 • Ministar Begić nezna dvije rečenice povezati iako je diplomirani novinar.
  Pitanje za ministra :
  Koliko zapovjedni mirovina imaju ljudi iz posuskog Graca koliko si ih sredio je li istina da ima 25 zapovjednika iz sela tvog rodjenog posuskog Graca??

 • Zaključak nakon demokratskog komentiranja nakon dva tri dana,o ovoj temi….
  -16 komentara
  -13 komentara se dotiče teme lažnih mirovina,i činova,stranke kojoj pripada “ministar”,socijalnog stanja braniteljske populacije,naobrazbe…
  -2 komentara smatraju da je ministar i ministarstvo časno,i 1 pokušava iz svojeg gledišta reći da nas Hrvatska država odbacuje…

  zar nije očito što misli populacija,i kakva je realna slika.HDZ-e je stranka koja pogoduje samo svom kadru,a cjelokupnu naciju uništava!Hvala

 • Ministar Begić častan i pošten Hrvat, Katulik i čovjek , a ovan anonimni sve zna izgleda, pa šljedeći put na izbore kandiduje se i osvoji glasve, budi predsjednik vlade , pa napravi kako ti misliš da je dobro.

  • Ustaša se kandidira a ne kandiduje…učimo hrvatski.Dalje ustaša bi se borio za veću hrvatsku državu.a najbitnije nemože se moralan i inteligentan čovjek izložit samovoljno jer jer ulazi među neradnike,neškolovane,primitivne,kriminalne itd…Kužiš stari okani se seljačke kavanske priče…

 • hvala na učenju hrvatskog jezika, al vidim da ti neznaš ni tko su ustaše i za šta sus se borili, pametan i inteligentan čovjek se bori i stvara sebi ekipu koja zna te drži na okupu toju ekipu, a anonimnim komentarima pljuvat po nekom tko to nezaslužuje to ne radi pametan čovjek već propalica

  • prvo Molim te pojasni gdje ja u komentaru pljujem.
   To su činjenice da su nepismeni ljudi na funkcijama.ako si se prepoznao to je tvoj problem.
   A ako su i u posjedu diplome jasno je da je ona kupljena.Jer u kakvom nam je stanju narod zorno pokazuje s kavim moralom i naobrazbom su ljudi koji nas kao vode.Treće nije red da me nazivaš propalicom komntiranje je u demokratskom sustavu dozvoljeno i ja nigdje nisam opsovao ili vulgarno nastupio.Vidiš kad je čovjek obrazovan on lakše podnosi pohvale i kritike.a primitivizam se očituje kad se netko ljuti ako je dobio kritiku.Po pitanju revizje je sve jasno neka se zaslužnima da duplo ali neka se i oduzme ne zaslužnima….zar je to teško napravit osim ako netko nekog ne štiti…
   Domoljublje se čuva u srcu ne u novčaniku. Mir i dobro

   • citiram “Ustaša se kandidira a ne kandiduje…učimo hrvatski.Dalje ustaša bi se borio za veću hrvatsku državu.a najbitnije nemože se moralan i inteligentan čovjek izložit samovoljno jer jer ulazi među neradnike,neškolovane,primitivne,kriminalne itd…Kužiš stari okani se seljačke kavanske priče…” , ovo nije pljuvanja? Gdje vidiš moj vulgarni natpis , oprosti ako si propalica , ako si se prepoznao, nemogu ti pomoći. Diplma dal je imam il ne, možda nisam studirao književnost, pa tu i tamo u brzini nešto krivo napišem al siguran sam da mi je diploma vrijednija od tvoje. Moralne predike većinom drže nemoralni ljudi , a u prvim redovima u crkvi su većinom grešnici. Tako je domoljubje se čuva u srcu a ne u novčaniku zato i komentiram Begića jer sam siguran da je on domoljub i da mu je novčanik prazan. Mir i dobro

 • Laznjaci van ukoliko imaju od čega živjeti a svi oni branitelji koji imaju velike mirovine a ima ih a pritom imaju velika preduzeća sta rade na veliko odmah skidaju i dadni sirotinji koja treba za života. I on glavno sta bi VI htjeli da vam Viktor Kvesic ministar branitelja ili možda toma saskurov zet lažni branitelj da vam on bude ministar, ili da se možda pitaju u svemu oni iz bježanja bojne mi smo madju birali i opet ćemo ga birati jer mi smo HVO a nismo samo stranka nb na q sve vas neradnike i kompleksa se ali stvarni sve vas nabijen na q…….zds

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.