Petrov: “Da nije bilo moje kaznene prijave i Mosta, ne bi bilo teme Agrokora”

Čelnik Mosta i bivši predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov komentirao je rezultate revizije za devet ključnih kompanija u sastavu Agrokora.

“Brojke koje smo vidjeli su jako loše, ali pričekat ćemo revidirano konsolidirano izvješće. Nije pozitivno da se odlaže konstituiranje istražnoga povjerenstva u Saboru, valjda je svima jasno da je to potrebno”, rekao je Petrov pa dodao: “Ako se zadrži transparentnost, onda postoji budućnost hrvatskoga gospodarstva. Vidjeli smo iz revizije da postoje tvrtke koje mogu djelovati na tržištu, ali to mora biti transparentno”, rekao je Petrov.

Na pitanje koliko je kaznena prijava koju je podnio protiv radnji u Agrokoru doprinijela razotkrivanju stvarnoga poslovanja koncerna, rekao je:

“Što se tiče kaznene prijave koju sam podnio, da nije bilo te prijave i Mosta, ne bi bilo ovoga i teme Agrokora i krpalo bi se HBOR-om. Očekujem da se izvede sve na čistac i da ne bude nikoga tko je iznad zakona”, rekao je.

“Oni su bili u Vladi četiri godine pa nisu napravili ništa, dok smo mi imali jednako mišljenje o svemu, tada i danas”, tvrdi Petrov osvrćući se na SDP.

“Mislim da Zdravko Marić ne bi trebao biti ministar financija”, dodao je.

Bernardić: ‘Plenković je spašavao Marića’

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić na Facebooku je napisao kako je Plenković umjesto 40 tisuća radnih mjesta u Agrokoru u travnju ove godine spašavao samo jedno radno mjesto – svoga ministra financija”.

“Plenkovićev ministar je 26. siječnja ove godine tvrdio da je s Agrokorom sve u redu, a danas čujemo od Plenkovićeva povjerenika Ramljaka da su Agrokorove kompanije godinama poslovale s gubitkom. Plenkoviću, tko je lagao? Marić ili Ramljak?”, stoji u Berardićevoj objavi.

Istaknuo je kako je ovo potvrda da istražno povjerenstvo za Agrokor treba početi s radom što prije, ali i još jedan dokaz da je Zdravko Marić odavno trebao prestati obnašati dužnost ministra financija.

“Srame li se danas svi oni koji su dizali ruku za njegov ostanak i za opstanak ove Vlade? Treba pričekati konsolidirano izvješće o reviziji, kao i izvješče o radu otkada Agrokor vodi Ramljak. Jedno je jasno: Netko je lagao“, napisao je Bernardić.

Maras: Tri ključna pitanja

“Sad trebamo odgovore na tri ključna pitanja: prvo je trebamo li Povjerenstvo za Agrokor ili ne, sad se vidi da postoji potreba. Drugo ključno pitanje je kako je moguće da ministar financija kad je radio tamo nije uočio tako veliki nesrazmjer u papirima koji su bili službeni, posebno on kao financijaš je to trebao uočiti jer sad vidimo da je sporna 2015. godina kad je on bio tamo. Treća stvar koja me zanima je reakcija odgovornih u Agrokoru, hoće li uslijediti prijava Državnom odvjetništvu RH ili nekome”, prokomentirao je SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras.

HNS: Najvažnije nam je buduće poslovanje Agrokora

Hrvatska narodna stranka poručila je u četvrtak kako joj je najvažnije buduće poslovanje Agrokora te je izrazila nadu da će izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak postupati racionalno, u duhu dobroga poduzetnika, a na dobrobit razvijanja koncerna, svih njegovih zaposlenika i hrvatskoga gospodarstva općenito.

“Smatramo da njegov rad treba ubrzati, kako bi sve bilo završeno u planiranom roku, uz poseban naglasak na vraćanje dugova svim dobavljačima, spašavanje radnih mjesta, te očuvanje hrvatske poljoprivrede i industrijske proizvodnje”, priopćio je HNS nakon revidiranoga financijskoga izvješća operativnih kompanija Agrokor grupe za 2016. koje je predstavio izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak.

Koalicijski partner HDZ-a smatra da je prošlost Agrokora načelno svima jako dobro poznata i neupitno je da je riječ o koncernu koji je imao velikog utjecaja na hrvatsku industriju i poljoprivredu.

“Napravljeno je puno dobrih poteza, ali i onih loših, što je rezultiralo time da je kompanija zapela u velike financijske probleme. Kako je do toga došlo i tko je za to odgovoran istražit će mjerodavna državna tijela i institucije koje će, utvrde li se nepravilnosti, u konačnici postupiti sukladno zakonima Republike Hrvatske”, stoji u priopćenju.

HDZ-ovci zasad šute

Za reakciju na revidirano izvješće pitali smo HDZ-ove zastupnike Domagoja Ivana Miloševića i Josipa Đakića, no obojica su nam rekli da prezentaciju Ante Ramljaka uopće nisu pratili.

Richembergh: Javnost priželjkuje sudski epilog

“Javnost je s pravom očekivala da će se dogoditi razlike između revizorskoga izvješća i službenih bilanci. Razlike su zastrašujuće i sigurno se ne može reći da se radi o različitim knjigovodstvenim tehnikama jer previše je nula nedostajalo da bi bilo samo pitanje tehnike, riječ je o milijardama. Očito je sada da je koncern bio izložen ogromnim rizicima, a to znači da su stotine drugih kompanija koje su bile poslovno vezane na Agrokor i tisuće ljudskih sudbina, pa i sam gospodarski sustav države bili izloženi ogromnom riziku. Akteri koji su sastavljali službena izvješća Agrokora imaju se pravo očitovati, ali javnost priželjkuje da ovo dobije i sudski epilog i da se pokaže da nema nedodirljivih te da su svi dužni odgovoriti na pitanja istražitelja”, izjavio je Goran Beus Richembergh, zastupnik stranke GLAS.

(Hina)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.