Pet velikih dobrobiti vrtlarenja za vaše zdravlje

Organski uzgojena hrana svakako će poboljšati način prehrane, ali to nije jedini razlog zbog kojega biste dane trebali provesti u vrtu.

Prošle je godine provedena studija čiji su rezultati potvrdili mišljenje mnogih – vrtlarenje ima pozitivan utjecaj na tjelesno i psihičko zdravlje. Bilo da ste “stari” vrtlar ili ćete se ove godine upustiti u avanturu vrtlarenja, saznajte koje dobrobiti možete očekivati.

1. Smanjuje stres i rješava vas napetosti
Odlazak u vrt nakon napornoga radnoga dana snižava razinu stresa i smanjuje osjećaj umora. Znanstvenici su tijekom istraživanja ispitanicima dali teške zadatke koji izazivaju stres te ih naknadno zamolili da 30 minuta vrtlare ili čitaju. Saznali su kako i jedna i druga aktivnost smanjuju stres, ali vrtlarenje je to učinilo puno efikasnije.

2. Smanjuje rizik od nastanka bolesti srca i dijabetesa
Vrtlarenje vas ostavlja u formi i smanjuje razinu stresa, što znači kako može prevenirati bolesti srca, dijabetes i pretilost. Naravno, ako jedete to što ste uzgojili, dobrobiti će biti puno veće za vaše zdravlje.

3. Čini vas sretnima
Puno je dokaza kako su problemi poput anksioznosti i depresije direktno povezani s vremenom koje osoba provodi izvan kuće. Vrtl​arenje će otjerati svaku tugu, dati prostora za kreativnost te pružiti osjećaj ponosa kada ubirete plodove svoga rada.

4.  Održava mozak zdravim
Rezultati studije objavljene u magazinu “Alzheimer’s Disease” potvrdili su kako različite fizičke aktivnosti, a jedna od njih je vrtlarenje, smanjuje rizik od razvoja Alzheimerove bolesti za 50 posto.

5. Lakše ćete zaspati
Fizička aktivnost umiruje, a rad na nečemu što volite najbolje opušta pa će kombinacija ovih čimbenika pomoći da mirno i čvrsto zaspite.

(Ordinacija.hr)




Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.