Pelješki most bit će završen u studenome 2021. godine

Ministar mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković rekao je u utorak da bi Pelješki most trebao biti gotov u studenome 2021. godine te da je zbog novog soja koronavirusa obustava letova prema Velikoj Britaniji produžena do 31. prosinca.

Unatoč koronavirusu svi radovi na velikim infrastrukturnim projektima u Hrvatskoj nisu usporeni, nisu zaustavljeni i u tom smislu i ovo što se događa na najvećem infrastrukturnom projektu, a to je gradnja Pelješkog mosta, koji uključuje 30 kilometara gradnje pristupnih cesta, nije samo most faza projekta, ide jako dobro. Most bi trebao biti gotov negdje u studenome 2021. godine, rekao je hrvatski ministar Butković u Dnevniku HTV-a.

Butković je rekao da su do sada došla tri broda čelične rasponske konstrukcije i one se montiraju te da trebaju doći još dva broda. 

Što se tiče pristupnih cesta, kaže da je tunel od 2,5 kilometara probijen prošli tjedan, 74 dana prije roka. Istaknuo je da je to peti tunel po duljini u Hrvatskoj.

Tako da, evo, to ide sve skupa dobro. Ono što očekujemo da će most biti gotov do kraja 2021, rekao je Butković. Napomenuo je da je tu naravno i procedura dobivanja dozvola i pristupne ceste, pa bi sve skupa, po njihovoj procjeni, trebalo biti gotovo do početka turističke sezone 2022. godine.

Pelješki most – najduži tunel na pristupnim cestama probijen 74 dana prije roka

Na pitanje stoji li kao opcija da se most spoji na staru Pelješku cestu ili će se ipak čekati nove pristupne ceste, Butković je rekao da će to biti vjerojatno nešto prije mogućnost nego što budu čitave pristupne ceste gotove. Kaže da govori o dijelu koji uključuje obilazak Stona, ali kako radovi sada idu dinamički dobro, neće tu biti potrebe da se nešto intervenira nego će sve skupa biti gotovo do početka turističke sezone 2022.

Rekao je da stara Pelješka cesta koja ide kroz Ston nije dobro rješenje.

Da je dobro, ne bi radili ovu obilaznicu Stona, ne bi išli u projekt pristupnih cesta koji uključuje 30 kilometara ukupnu dionicu i to vrlo složenih objekata, i vijadukata i tunela i mostova. Tako da je bio smisao da se Ston zaobiđe i zbog njegove kulturne vrijednosti i prometa i zagušenja, istaknuo je.

Obustava letova prema Velikoj Britaniji produžena do 31. prosinca

Komentirajući što će se privremena obustava letova prema Velikoj Britaniji produžiti do 31. prosinca, Butković je podsjetio da je Hrvatska u nedjelju na 48 sati obustavila putnički zračni promet s tom zemljom zbog novog soja koronavirusa, te da je većina europskih zemalja privremeno zabranila promet putnički i zračni prema Velikoj Britaniji.

Ta odluka ističe noćas, odnosno u pola noći, pa smo, naravno tu odluku produljili do 31. prosinca ove godine. Pratit ćemo situaciju zajedno s drugim europskim zemljama, vidjet ćemo što će se sve skupa događati oko toga, a ono što je bitno naglasiti je da će sutra 160 hrvatskih državljana koji su platili svoje karte biti dovezeni u Hrvatsku jednim letom Croatia Airlinesa. Naravno, svi oni moraju imati negativni PCR test, a oni koji ne budu imali takav test morat će odmah u samoizolaciju i odmah na testiranje koje moraju obaviti, rekao je Butković.

(Hina)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.