Parlament FBiH: Prihvaćeni braniteljski zakoni, ali bez zastupnika HDZ-HNS

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH odobrio je većinom glasova na izvanrednoj sjednici Prijedlog zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji s amandmanima zastupnika Zukana Heleza (SDP BiH).

Helezovi, kao i amandmani zastupnika DF-a Mahira Mešalića, koji su također odobreni, ispunjavaju, kako tvrdi Mešalić, zahtjeve branitelja koji su jučer prosvjedovali ispred zgrade Parlamenta FBiH očekujući ishod ove sjednice.

Branitelji su zapravo stvarni predlagači tih amandmana, a zastupnici su samo izvršili njihovu dužnost, obrazložio je Mešalić.

Prvi braniteljski zahtjev, podsjeća Mešalić, jeste uvođenje redovitog mjesečnog dodatka braniteljima po osnovu njihovog sudjelovanja u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini, drugi je javna objava registra branitelja, a treći – prestanak proračunskog financiranja svih braniteljskih udruga u Federaciji BiH pošto ih ima mnoštvo.

Osnovni tekst Prijedloga zakona o razvojačenim braniteljima predložila je Federalna vlada, a prihvaćanjem Helezovih, Mešalićevih i drugih amandmana iz oporbe, mijenja se u nekim dijelovima i suština prvobitnog teksta.

Prije izjašnjavanja o amandmanima oporbe, koje je prethodilo glasovanju o cjelokupnom zakonu, zastupnički klub SDA predočio je da će podržati te amandmane iako smatra da mogu dovesti u pitanje primjenu budućeg zakona.

Ako se zbog tih amandmana potvrde predviđanja o neprovedivosti, zastupnici SDA ne žele snositi odgovornost, kazali su također.

SDA je potom predložila, a Zastupnički dom odobrio većinom glasova, da do kraja srpnja bude održana nova izvanredna sjednica Doma radi razmatranja Zakona o igrama na sreću. Cilj je da novcem od priređivanja tih igara bude osiguran izvor za financiranje prava iz zakona o razvojačenim braniteljima.

Da bi prijedlog zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji stupio na snagu, treba ga odobriti Dom naroda.

Na sjednici je većinom glasova odobren i Prijedlog zakona o braniteljskim udrugama od posebnog društvenog značaja čiji je predlagač zastupnik SDA Ismet Osmanović. I tom aktu je potrebna još većinska podrška Doma naroda da bi stupio na snagu.

Jučerašnja sjednica Zastupničkog doma je završena a održana je bez prisustva zastupnika HDZ-HNS. Oni su uoči zasjedanja priopćili da neće doći.

Uvažavajući značaj Prijedloga zakona o razvojačenim braniteljima, kako su naveli, razlog za odsutnost je nedavno odobravanje, bez njihovog prisustva, Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Federalnog parlamenta. Stavljanjem entitetskog zakona i parlamenta iznad državne razine, grubo su prekršeni Poslovnik Doma, Ustav BiH i presuda Ustavnog suda BiH, smatraju zastupnici HDZ-HNS-a, navodi Fena.

Sjednica je protekla uz prosvjed razvojačenih branitelja ispred zgrade Parlamenta, koji su zahtijevali ispunjenje navedena tri zahtjeva, poznata i otprije vlastima. Po završetku zasjedanja, prosvjednici su se počeli razilaziti.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.