Konačno postignut dogovor oko raspodjele prihoda od cestarina

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UO UNO) postigao je suglasnost o raspodjeli 165,2 milijuna KM prikupljenih po osnovu cestarina od 1. veljače do 30. lipnja ove godine.

Nakon usvajanja ove odluke stvoreni su uvjeti da se prikupljenih 165,2 milijuna KM na računu Centralne banke BiH raspodijeli po dosadašnjem modelu, gdje FBiH pripada 59 %, Republici Srpskoj 39 %, a Brčko distriktu 2 %, s tim da 10 % sredstava ostaje rezervirano na računu u slučaju da dođe do poravnanja među entitetima, rekao je Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Upravnog odbora UNO, nakon sjednice tog odbora, prenose Nezavisne novine.

Inače 165,2 milijuna KM prikupljeno je od 1. veljače ove godine do kraja lipnja, i to nakon što je počela primjena Zakona o trošarinama, prema kojem se naplaćuje posebna cestarina u iznosu od 0,25 KM po litru goriva, koja je namijenjena za izgradnju cesta i autocesta.

Prikupljeni novac mjesecima je stajao na podračunu i uvjet za njegovu podjelu bilo je donošenje odluke Upravnog odbora UNO o koeficijentima za raspodjelu tih sredstava prema RS, FBiH i Brčko distriktu.

Međutim, UO UNO zbog protivljenja članova iz Federacije BiH koji nisu pristajali na dosadašnje koeficijente, tražeći više, a na što Republika Srpska nije željela pristati, nije mogao donijeti odluku.

Federacija BiH smatra da se daleko više goriva potroši na njenom teritoriju i u jednom trenutku zahtijevali su da joj pripadne 64 %, umjesto sadašnjih 59.

Iz UO UNO danas je priopćeno da na sjednici nije usvojena odluka o raspodjeli 11 milijuna KM prikupljenih od cestarina prije usvajanja izmjena Zakona o trošarinama jer su protiv bili članovi iz Federacije BiH, a ta sredstva i dalje će biti akumulirana na posebnom računu sve dok se ne postigne dogovor.

Također, UO UNO nije dao pozitivno mišljenje na predložene izmjene Zakona o trošarinama koje se odnose na smanjenje trošarine na gorivo, a koje su u proceduri na prijedlog tri zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon što su ranije prihvatili inicijativu Radne grupe i uveli moratorijum na tri godine na povećanje specifične trošarine na cigarete, usvojen je Nacrt izmjena Zakona o trošarinama, koji je upućen u dalju proceduru prema Vijeću ministara BiH.

Podaci koje smo dobili pokazuju da drastično padaju legalni prihodi po osnovu prodaje cigareta, a raste crno tržište, koje se mora suzbiti, rekao je Bevanda, ministar financija i trezora BiH.

Na današnjoj održanoj sjednici bilo je riječi i o izvršenju presude Suda BiH u korist Republike Srpske prema kojoj je UNO dužna da isplati 15 milijuna KM bez zateznih kamata zbog nepostojanja odluka o poravnanjima u 2009. i 2010. godini, prenosi HMS.

Miro Džakula, direktor UNO, upoznao je članove Upravnog odbora da je do sada po ovoj presudi skinuto više od 4 milijuna KM sa nekoliko računa Uprave te da to stvara probleme u radu jer se sredstva skidaju sa depozitnih računa.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Konačni dogovor bi trebao biti vratiti narodu što je uplatio trošarine na trošarine i prestati izrabljivati ljude sa trošarinama na trošarine i oped po treći put i na gorivu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.