Paravinja za ubojstvo Antonije Bilić dobio 20 godina zatvora

Vrhovni sud je prepolovio kaznu Draganu Paravinji koji će zbog ubojstva i pokušaja silovanja maloljetne Antonije Bilić iz Drniša, umjesto nepravomoćno presuđenih 40 godina, morati odslužiti 20 godina, objavio je Vrhovni sud na svojim internetskim stranicama.

Paravinja je lani 1. ožujka treći put osuđen zbog ubojstva i pokušaja silovanja maloljetne Antonije Bilić, ali i još dva pokušaja silovanja drugih osoba, zbog čega je dobio jedinstvenu kaznu od 40 godina. No, Vrhovni sud je preinačio prvostupanjsku presudu, djelomično prihvativši žalbu okrivljenika.

Preinačenom presudom Paravinji je za ubojstvo utvrđena kazna zatvora od 15 godina, a za pokušaj silovanja 5 godina i 8 mjeseci.

Vrhovni sud je kao utvrđene uzeo kaznu zatvora od četiri godine i šest mjeseci iz pravomoćne presude Županijskog suda u Šibeniku od 19. listopada 2012. i Vrhovnog suda od 27. ožujka 2014. te kaznu zatvora od dvije godine i deset mjeseci iz pravomoćne presude Županijskog suda u Šibeniku od 2. siječnja 2015., odnosno Vrhovnog suda od 5. veljače 2015.

Paravinju je Vrhovni sud osudio na jedinstvenu kaznu od 20 godina u koju će mu bit uračunato vrijeme provedeno u pritvoru i istražnom zatvoru.

“Razmotrivši žalbene navode optuženika, ali i uslijed odluke pod toč. I ove presude, u ovom je dijelu trebalo prihvatiti optuženikovu žalbu”, stoji u odluci Vrhovnog suda, koji je u obrazloženju naveo da su kazne zatvora od pet godina i osam mjeseci za silovanje u pokušaju i od petnaest godina za ubojstva primjerene okolnostima učina djela, osobnosti i najvišem stupnju krivnje optuženika te činjenici da se radi o specijalnom povratniku što uz kazne zatvora koje su uzete kao utvrđene iz pravomoćnih presuda opravdava osudu na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju dvadeset godina.

“Ta jedinstvena kazna zatvora, ujedno i najveća mjera kazne koju je moguće izreći za stjecaj predmetnih kaznenih djela odgovara olakotnim i otegotnim okolnostima utvrđenim u pobijanoj presudi, poglavito načinu počinjenja djela odraženim i kroz činjenicu da je tijelo oštećenice pronađeno protekom gotovo godinu i pol od njena nestanka odnosno izvršenja djela te da su stoga posljedice djela dodatno teško i trajno pogodile obitelj oštećenice.

U obrazloženju odluke Vrhovni sud navodi da je zbog prevladavajućeg značaja otegotnih okolnosti, naspram roditeljskog statusa kao olakotne okolnosti, upravo jedinstvena kazna od dvadeset godina u pravoj mjeri izraz društvene osude za počinjena djela, osobito imajući na umu da je optuženik višekratno osuđivana osoba zbog silovanja počinjenih gotovo istovjetnim obrascem što govori o ustrajnosti u činjenju nedjela s elementima nasilja.

(Fena)

11 komentara

  • Nadam se da ce suca silovat kad izidje.Puno je cura nestalo kad je on vozao po bivsoj Jugi i uvjerena sam da je mnoge on sredio.Ali eto tko zna sta je on radio i za koga cim ga sudstvo tako brani.Kazem jedina pravda je da sredi suca ili nekog njegova.Srdjan Mladjan je pusten bio na vikend kao trostruki ubojica i ubio odmah opet,a i njemu se primice izlazak.Ima ih jos i vamo…

  • triiba tog monstruma obisit za jaja ali naopačke ili spalit na lomači.To se radilo prije s ubojicama i silovateljima. Po kratkom postupku, a ne ko ova današnja politička i sudska mafija. U ime nekakve tobožnje brige za ljudska prava ta mafija je spremna ugroziti živote nedužne djece….

  • Polazi li itko od pretopstavke da je “lik” možda nevin, kao što tvrdi? Sama pojava izaziva jezu, ali kada se bolje pogledam u ogledalo ne vidim ništa ljepše!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.