Papa spreman razmotriti zaređivanje oženjenih muškaraca?

Papa Franjo rekao je da je spreman razmotriti mogućnost zaređivanja starijih oženjenih muškaraca u izoliranim zajednicama zbog manjka svećenika, ali isključuje mogućnost da celibat postane stvar izbora.

Manjak svećenika potaknuo je pozive nekih progresivnih krugova da se prekine s drevnom tradicijom celibata u Katoličkoj Crkvi. To bi bila revolucionarna promjena i vjerojatno bi naišla na velik otpor.

Reformisti, međutim, već dugo predlažu da bi Vatikan mogao zaređivati muškarce provjerenoga karaktera (‘viri probati’), koji su, ako su oženjeni, obično stariji i imaju odraslu djecu, prenosi Hina.

U intervjuu za Die Zeit, Papa je rekao da bi se tu opciju moglo razmotriti. “Moramo razmisliti o tome jesu li ‘viri probati’ mogućnost. Tada moramo također utvrditi koje bi zadaće mogli preuzeti, kao u izoliranim slučajevima”, rekao je.

Isključio je, međutim, mogućnost da svećenicima mogu postati svi oženjeni muškarci ili da će dopustiti ublažavanje celibata među svećenicima. “Dobrovoljni celibat često se razmatra u tom kontekstu, posebno u područjima gdje nedostaje svećenika. Ali dobrovoljni celibat nije rješenje”, rekao je.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.