Papa Franjo: Roditelji trebaju biti podrška svojoj gay djeci

Papa Franjo je u srijedu poručio roditeljima homoseksualne djece da ih ne trebaju osuđivati, nego im pružiti podršku.

Papa je na tjednoj audijenciji govorio o poteškoćama s kojima se roditelji mogu susretati pri odgoju djece. Među njima su i roditelji koji kod djece vide drugačije seksualne orijentacije i razmišljaju kako se nositi s tom situacijom, kako podržati svoju djecu i ne sakrivati se iza osuđivačkog stava, rekao je Franjo.

Sveti otac ranije je govorio kako homoseksualci imaju pravo biti prihvaćeni u svojim obiteljima.

Franjo je rekao i da iako Crkva ne može prihvatiti istospolne brakove, ona može podržati zakone o istospolnim zajednicama koje homoseksualnim partnerima daju jednaka prava na području zdravstvene skrbi, nasljedstva i mirovine.

Vatikan je prošle godine objavio dokument u kojem stoji da katolički svećenici ne smiju blagoslivljati istospolne zajednice, što je razočaralo gay katolike.

U nekim državama poput SAD-a i Njemačke biskupi su počeli to činiti, pa je sve više poziva da se taj običaj institucionalizira.

Konzervativni vjernici Katoličke crkve, koja broji 1,3 milijardi sljedbenika, smatraju da Papa šalje različite signale oko homoseksualnosti, što je zbunjujuće za vjernike, prenosi Hina.

Crkva uči da se prema homoseksualcima treba odnositi s poštovanjem, a iako je istospolni spolni odnos grijeh, homoseksualne tendencije nisu.

(www.jabuka.tv)66 komentara

  • Sve sto je covjek rekao je normalan i pravedan stav, vecina ni ne procita sta pise, samo na temelju naslova zakljucuje svoje gluposti. To sto bi vi ubijali, proganjali ili ogranicavali ljudima sve sto se vama ne svidja ili ne uklapa u vase zamisli sta bi trebalo biti, ne bi se trebalo ticati tih ljudi.

 • Podrska svojoj djeci u svakom slucaju ali, ne odustati i ne prihvatiti da je to normalno. Ti isti roditelji trebaju raditi na svojoj djeci da prepoznaju svoju bolest iliti zabludu. Ako si sklon alkoholu, ne znaci da ti treba podrska u istom. Moras biti svjestan da to nije zivot i boriti se protiv toga.

 • Zlo nazvat dobrim, a dobro zlim – horor… Davno prorok Izaija napisa.
  – kršćanstvo je već odavno sektaško uporište liberalnog nadzora – još od doba Justinijana.

 • “Papa lagao”. Uh kako ovo zvuci krscanski. Saznali smo da je u Münchenskoj i Freising biskupiji bilo “masovno” seksualno zlostavljanje djece, rijec je o nepunih 500 slucajeva. Nedavno smo culi da su se jos strasnije stvari desavale u Parizu. Tamo je seksualno zlostavljano oko 3500 djece. Jedan sociolog i kriticar crkve kaze da ce ovo ostaviti velike posljedice na KC. On dalje kaze da ce KC morati izvrsiti reformu, a danasnja KC se u toj refeomi nece vise moci prepoznati.
  U 2020 godini u njemackoj pokrajini Bavarska iz KC je istupilo 26304 osobe.
  Ako su ovo samo podaci za jednu godinu i jednu pokrajinu, onda ove brojke moraju ozbiljno zabrinuti KC u Njemackoj.

   • Nije on nikakv ateist. Ima on religiju zvanu komunizam i “boga” jednog od najvećih zločinaca prošloga stoljeća. Iza njegove religije s ostali milijuni i milijuni žrtava. I jedan ovakav tip se usuđuje prozivati. I govoriti o licemjerju. Da ima obraza crvenio bi se do kraja života.

  • Ajmo malo komunistu, o komunističkim masovnim zločinima gdje se procjenjuje broj poginulih između 85 i 100 milijuna ljudi. Ha, Titina ružno jeli to i ti žališ za dobrim starim vremenima kad su se svećenici, uh ispričavam se mantijaši jeli ono tako, likvidirali. Bili i ti vratio Trg jednom od najvećih zločinca u 20 st. Uuu kako licemjerno. A što drugo od takvih naprednjaka poput tebe očekivati. Izvadi brvno iz svoga oka (iako vjerujem da ovu zadnju rečenicu nećeš ni razumjeti).

  • To su ionako “kvazi” katolici koji sljede određene svećenike, pa se lako razočaraju jer gle čuda i oni su grešnici. Da slijede pak Boga ne bi do toga došlo.

 • Ja mislim da roditelj ne treba odbaciti svoje dijete ako se rodi s nekim psihičkim problemom al isto tako mislim da Papa nebi trebao podržavati sve nastranosti

  • Papa ne podržava nastranosti. Papa podržava osobe, a ne njihove slabosti, grijehe. Potrebno je odvojiti osobu, od u ovom slučajnu njene bolesti. I o toj vrsti podrške on govori. Da se pomogne osobama u njihovoj borbi sa ovakvim sklonostima. Homoseksualnost je bolest, i ona je grijeh tek kada se krene ‘konzumirati’. A to što pojedinci ovdje naslov pročitaju i krenu drvljem i kamenjem…

   • To pretežno nije bolest nego krivi odgoj kroz raznorazne medije i nastrane udruge koje su se uvukle u sve institucije pa tako i u crkvu i u škole i u politiku.

     • Ne glupiraj se. Zapadna Evropa je puna pederskih lokala u koje zalaze šesnaestogodišnjaci, gdje ih podučavaju alternativnom seksu. Malo uz piće, malo uz druge a i na druge načine. Kad djeca uđu u te krugove, teško se izlazi.

      • Dva čovjeka uziđoše u Hram pomoliti se: jedan farizej, drugi carinik. Farizej se uspravan ovako, u sebi, molio: ‘Bože, hvala ti što nisam kao ostali ljudi: grabežljivci, nepravednici, preljubnici ili – kao ovaj carinik.’ Postim dvaput u tjednu, dajem desetinu od svega što steknem.’

       A carinik, stojeći izdaleka, ne usudi se ni očiju podignuti k nebu, nego se udaraše u prsa govoreći: ‘Bože milostiv budi MENI grješniku!’ Kažem vam: ovaj siđe opravdan kući svojoj, a ne onaj! Svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen; a koji se ponizuje, bit će uzvišen.”

 • Homoseksualnost je prirodna pojava, treba svakome pomoci, al isto trebaju nekakve granice, treba privatnost. Protiv toga Sam i da se tim temama izlazu djeca. Mozak jednom kad nesto vidi nema povratka. Parade u RH su jos donekle pristojne, na zapadu je to kaos, bio prisutan par puta, glavni dogadjaj u godini, al je sodomiziranje i fetisi u sred bijela Dana punim, ne znam Bas jel zelim za svoju djecu da tako nesto rade. U 80% slucajeva se radi o socijalno uvjetovanom homoseksualizmu, sto znaci nekakve neispunjene emocionalne, psiholoske ili duhovne potrebe. Sigurno da tome pridonosi hormonski disbalans koji se takodjer moze tretirat. Mislim da bi konacno trebalo o konstruktivnim rjesenjima otvorenije pricati, smatram da se na taj nacin jedino moze pomoci. Pogresno je poticati daljnju seksualizaciju i svoditi citavu osobu, identitet i emocionalne potrebe na seksualni akt. Tako npr. i transgender, puno njih je nesretno zbog nekakvih drugih psihickih pozadina, a promjene spola su mukotrpne i neautenticne koliko god tehnika i medicina napredovale

 • Djecu ne treba odbacivati ma kakva bila.
  Djecu treba liječiti i obrazovati.
  Ako nisu u mogućnosti roditelji treba im priskočiti u pomoć ustanove koje su za to namijenjene.

  • Ma jaaaa ko će cijeli tekst čitati, pa gle koliki je lakše je naslov, pa onda pametovati. Upotrijebi taj mozak o kojemu govoriš malo. I ne trči pred rudo. Čitanje sa razumjevanjem, ne boli.

 • Vrlo je očito da većina koja ovdje komentira uopće ne čita tekst članka nego samo naslov. Pretpostavljam da je to zato što su toliko nepismeni da im je teško pročitati više od 10 riječi.
  Budimo realni Sveti otac nigdje nije podržao ni gay brakove ni njihove odnose. Samo je rekao da ih ne trebamo osuđivati i maltretirati, ko da im nije dovoljna njihova bolest. To je kao da invalida mlatite zato što je nespodoban.

 • Svijet je postao tako mračno i hladno mjesto!

  “Jer će vrijeme brzo biti,

  tužno ćete govoriti:

  Blažene su nerodivši,

  i prsima nedojivši:

  Planine se oborite,

  te nas žive pomorite.

  Kad vam budu grad posjesti,

  djecu ćete svoju jesti:

  To će vam se sve zgaditi,

  ne htjeste se pokoriti. “

 • Baš se pitam da li bi Selo ovako pričalo da recimo rodi ili ima djete hemafrodita? Sta bi onda to bilo. Bože sramote za Selo. Ne bi mogli pred ljude. A Bog im je dao takvo djete. Da li bi mogli nesto sa ” sa nekim odgojem postiči nešto”. Ili ako imate djete koje je autistično, pa ono sve se može odgojem. Pa toliko ima pojava poremecaja u xy gdje se stvarno rađaju djeca koja su ili dečko zarobljen u ženskom tijelu ili obrnuto. A toliko patnje koje mogu odgoj i obitelj napraviti takvoj djeci. To je ono neopisivo. Tolike traume bol.

  • Nije bitno šta će selo reći, ali bitno je da je sve to što navodite jedna vrsta bolesti, odnosno poremećaja, a nikako nije nešto što je normalno. Mislim da ljudi sa obilježjima i jednog i drugog spola ima jako malo i oni uglavnom i ne prave problem. Problem prave ovi izopačeni, koji kontriraju svemu normalnom i prirodnom. Bolest treba razumjeti i bolesnoj osobi pomoći da pronađe svoj put, ali nikako ne treba podržavati izopačene i zle namjere da se u svijetu stvori kaos i da se normalne ljudske osobine i vrijednosti prikažu kao nenormalne i obratno!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.