Papa Franjo: Pobačaj je ubojstvo

Zdravstveni radnici imaju neotuđivo pravo na priziv savjesti u slučaju pobačaja, izjavio je papa Franjo u četvrtak, rekavši da je pobačaj “ubojstvo”.

Najmanje treći put u mjesec dana Papa je snažno govorio protiv pobačaja koji je važno političko pitanje u brojnim zemljama, uključujući SAD.

Prošloga tjedna žalbeni sud je privremeno vratio na snagu restriktivni zakon o pobačaju u Teksasu, po kojemu je pobačaj zabranjen od šestog tjedna trudnoće.

Danas je postalo pomalo moderno misliti da bi bilo dobro ukloniti priziv savjesti, kazao je Papa na konferenciji bolničkih ljekarnika u Rimu.

O tome (prizivu savjesti) nikada ne bi trebalo pregovarati, to je ultimativna odgovornost zdravstvenih radnika, rekao je, dodavši da se to posebno odnosi na pitanje pobačaja.

Znam da sam po tom pitanju vrlo jasan. To je ubojstvo i nikada nije dopušteno biti sudionik, istaknuo je .

Većina zemalja ima zakone koji predviđaju neki oblik priziva savjesti zdravstvenih radnika, a aktivisti za pravo na pobačaj tvrde da svi liječnici ne ispunjavaju dužnost da upute žene drugom liječniku, prenosi Hina.

U nekim skandinavskim zemljama liječnicima je zabranjeno odbiti pružiti bilo kakvu legalnu medicinsku skrb.

Prošloga mjeseca Papa je novinarima na povratku iz Slovačke kazao da je pobačaj ubojstvo, ali i kritizirao dio katoličkih biskupa u SAD-u, zagovornika zabrane pričešćivanja političara koji podržavaju pravo na pobačaj, što se odnosi na Joea Bidena.

(www.jabuka.tv)14 komentara

  • 8:33

   Mislim da nije jer dijete odnosno čovjek još nije nastao.

   A kad nastane, kakva je razlika u tome, dali se ubije dok je unutra ili kad iziđe vani?

     • Ajmo ovako onda, evo ti jedan paradoks: Nalazis se u klinici za plodnost, medjutim iznenada se oglasi alarm za pozar, vidis vatru, dize se dim i bjezis prema izlazu. Putem cujes dijete kako place iza vrata negdje, udjes u sobu, nadjes jedno dijete na podu, a s druge strane vidis kontejner sa 1000 epruveta oznacene kao uspjesni ljudski embriji, dakle, po tvojoj vlastitoj definiciji 1000 ljudskih bica. Vatra se pojacava, dim ulazi u prostoriju, mozes spasiti jedno dijete, ili 1000 uspjesnih embrija, oboje ne mozes bez da se ugusis od dima i ne spasis nikoga na kraju. I, sta biras? Hoces izabrati jednu opciju, iako znas da unistava tvoju poantu?

 • ljudi dragi, kako vam drago o ovoj temi ali ajmo se prvo pobrinuti za rodenu djecu. ajmo ih ne silovati i zlostavljati. i ajmo prestati skretati paznju s 300 000 silovane rodene djece (samo u francuskoj u periodu od 70 godina, pa povucite paralelu za ostale zemlje, ukljucujuci i nasu) tako sto cemo nazivati oplodenu jajnu stanicu (jednu stanicu) djetetom.
  kad dodemo na stupanj duhovnosti i civilizacije da ne guramo penise u anuse djece od 3-13 godina, ajmo tada filozofirati o tome sta je jedna stanica.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.