Paneuropska konferencija u Mostaru – Jabuka.tv

Paneuropska konferencija u Mostaru

Paneuropska unija Bosne i Hercegovine, koja ove godine slavi 20 godina svoga rada i kojoj je glavni cilj promocija Bosne i Hercegovine i njeno približavanje euroatlantskim integracijama, organizira u Mostaru od 11. do 13. septembra 2015. međunarodnu konferenciju „Bosna i Hercegovina između Daytona i Bruxelesa: Od Daytonskog sporazuma do Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju“, uz podršku Fondacije Konrad Adenauer i Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“.

Tim povodom danas, 8.9.2015. u Gradskoj upravi Sarajeva održana je konferencija za novinare na kojoj su govorili članovi Predsjedništva Paneuropske unije BiH prof. dr. Kasim Trnka i prof. Jasmina Pašalić, te generalni tajnik Paneuropske unije BiH Senad Dorić.

Prof. Jasmina Pašalić je naglasila da će na Međunarodnoj konferenciji „Bosna i Hercegovina između Daytona i Bruxelesa: Od Daytonskog sporazuma do Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju“ u Mostaru sudjelovati veliki broj predstavnika Paneuropskih organizacija iz cijele Europe, predvođeni međunarodnim predsjednikom Alainom Terrenoireom. Navela je da su svoj dolazak su potvrdili brojni domaći politički zvaničnici, predstavnici međunarodne zajednice i zastupnici u Europskom parlamentu, a među njima i euro zastupnici Tonino Picula i Dubravka Šuica. „Na Konferenciji će biti usvojena i Paneuropska deklaracija koja će biti upućena svim nivoima vlasti u BiH i europskim institucijama. U Deklaraciji će posebno biti apelirano na brže provođenje Reformske agende odnosno usvojenog Programa ekonomskih i socijalnih reformi, koje bi BiH konačno dovele do kandidatskog statusa za članstvo u EU. Upozorit ćemo da se prihvaćeno i potpisano mora provesti te da su čelnici svih političkih partija, bez obzira jesu li u vlasti ili ne, prihvatili reforme koje bi BiH mogle dovesti do kandidatskog status“, istakla je prof. Jasmina Pašalić.

Prof. dr. Kasim Trnka rekao je da predstojeća konferencija Paneuropske unije BiH ima dvostruko značenje za BiH i za njeno pozicioniranje u okviru međunarodne zajednice, odnosu prema EU i državama članicama. „Kada se osvrnemo na 20-godišnji period, možemo vidjeti da je u Dejtonskom sporazumu permanentna društvena kriza, što nas je zaustavljalo u bržem približavanju EU. Pokazalo se da dejtonski koncept onemugućuje jedan brži razvoj, jer je prenaglasio etničke zajednice a marginalizirao druge elemente“ – kazao je pof. Trnka. Dodao je kako je Evropska unija “shvatila da je saučesnik kreiranja dejtonskog modela stoga se odvažila pomoći BiH.

Kao i svake godine interes medija za Paneuropsku konferenciju je jako veliki. Samo na današnjoj press konferenciji prisustvovalo je 11 medijskih kuća, od toga 8 televizija.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.