“Pali” krivotvoritelji iz BiH: Zgrnuli milijune na lažnim diplomama njemačkog jezika

Austrijski istražitelji razbili su međunarodnu organiziranu kriminalnu grupu koja je krivotvorila diplome i svjedodžbe njemačkog jezika, a kraci mafijaške hobotnice, kako je istaknuto, vode ka BiH.

Kako pišu austrijski mediji, istraga je počela 2014. godine nakon što je uočeno da jedan licencirani institut za učenje njemačkog jezika u bečkom okrugu Otakring izdaje neuobičajeno veliki broj diploma njemačkog jezika.

Nakon opsežne istrage, policija je dobila anonimnu dojavu iz Graza, a tom prilikom uhićeni su jedan odvjetnik i njegova supruga. Rezultat istrage je osamdesetak uhićenih članova mafijaške grupe iz Austrije, BiH i Njemačke, od kojih je njih 25 označeno kao “mozak” cijele operacije, a među kojima su i dva austrijska državljana, pišu Nezavisne novine.

Među uhićenima su pravnici, nastavnici, poštari i različiti posrednici. Zanimljiva je tvrdnja jednog bečkog portala, koji je rekao da su nastavnici zatvarali ne samo oči, nego začepili i uši, s obzirom na to da bi bilo nemoguće ne primijetiti da ispitanici ne znaju gotovo niti jednu riječ njemačkog jezika.

Policija je provela akciju 9. ožujka ove godine u Klosterneuburgu, a rezultat je čak 8.000 podignutih optužnica za više od 600 počinjenih krivičnih djela.

Prve indicije dobili su pripadnici Službe za poslove sa strancima Austrije i Centra za azilante, koji su alarmirali istražne policijske organe da se pojavila organizirana manipulacija diplomama njemačkog jezika.

Kako je navedeno, medijskim objavama putem Facebook grupe iz BiH ljudima su reklamirani njemački certifikati, a onda su žrtve, uglavnom migranti u Austriji, kojima je diploma iz njemačkog neophodan uvjet za dobivanje boravišne dozvole u toj zemlji, a samim time i pristup socijalnim davanjima, stupali u kontakt s počiniteljima. Za certifikate su ljudi izdvajali između sto i 2.700 eura, a radi se uglavnom o krivotvorinama poznatih njemačkih i međunarodnih instituta za učenje njemačkog jezika.

Policija je utvrdila da je među žrtvama ove prevare nekoliko tisuća migranata uglavnom iz Srbije, BiH, Hrvatske i Albanije, a mafija je za ove kriminalne aktivnosti unovčila nekoliko milijuna eura. Nakon što je grupa uhićena, istražni organi sada provode drugu veliku akciju, kako bi se ušlo u trag svim krivotvorenim diplomama.

Istaknuto je da među krivotvorinama ima i jeftinih kopija, pa do profesionalno urađenih diploma koje je nemoguće na prvi pogled razlikovati od pravih.

Takođe, mediji izvještavaju da činjenica da su počinitelji godinama nesmetano mogli provoditi ove kriminalne aktivnosti ukazuje na sistemske propuste od strane nadležnih austrijskih službi.

Njemačko veleposlanstvo u BiH i dalje ima problem s lažnim diplomama koje se prilažu uz dokumentaciju prilikom podnošenja zahtjeva, rečeno je u toj instituciji.

Kako su istaknuli, svaki zahtjev za dobivanje vize uz koji je priložena lažna diploma bit će odbijen, a svakom za koga se utvrdi da je priložio takvu dokumentaciju će biti zabranjen ulazak u Njemačku na duže vremensko razdoblje.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.