Pahor: Više puta sam pitao za mirni razlaz u BiH

Predsjednik Slovenije Borut Pahor izjavio je da u vrijeme posjeta Sarajevu nije znao za non paper, a da je zbog zabrinutosti da netko vjeruje da je moguće mirnim putem promijeniti granice postavio pitanje članovima Predsjedništva BiH je li mogu mirno se razaći.

Pahor je dodao da “može tako početi, ali se neće tako završiti”.

Zbog te zabrinutosti sam postavio to pitanje i nisam to pitao prvi put, rekao je Pahor za “Blic”.

Pahor je dodao da ostaje pri stavu da je najbolje da EU prvo vidi cijeli Zapadni Balkan kao geopolitičko pitanje, a potom da potakne proces proširenja.

Na pitanje da se, osim “slovenskog” non-papera, u posljednje vrijeme pojavilo još nekoliko i je li to “ispipavanje terena”, Pahor je rekao da su to dobra pitanja, ali da nije siguran da ima dobar odgovor.

Nadam se da možemo to da iskoristimo kao zaključak da smo došli do kraja nekog razdoblja status quo, da se suštinski ništa nije promijenilo u vidu europske perspektive i da je sada došlo vrijeme da se nešto pozitivno dogodi. Da EU ima neku novu dinamiku, da malo drugačije vidi taj čitav prostor kao kompliciran, ali i kao mogućnost za EU, ne kao opasnost, rekao je Pahor.

Pahor očekuje da sutrašnji summit u okviru procesa Brdo-Brijuni, koji će okupiti lidere iz cijelog regije, bude teška, ali moguće i vrlo dobra prilika za sve da se napravi nešto novo za mir i stabilnost.

(Srna)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.