Ovo su mjere koje se od ponedjeljka ukidaju i mjere koje su još na snazi u FBiH

Odlukama Federalnog stožera civilne zaštite neke mjere su ublažene, a neke produžene. Na posljednjoj sjednici odlučeno je da vrtići ponovo mogu raditi, kao i javni gradski prijevoz, autoškole, terase kafića…

Ministar za obrazovanje, znanost i mlade Sarajevske županije, Anis Krivić tim je povodom priopćio da će vrtići u Sarajevskoj županiji početi s radom sutra, javlja Avaz.

U skladu s tim donesene su i određene zapovijedi. Pa će tako svi objekti privatnih i javnih predškolskih ustanova, biti dezinficirani prije početka rada., a svi odgajatelji će biti testirani na koronavirus.

Stožer je donio odluku da ne produži rok primjene naredbi o zabrani kretanja osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina na području FBiH, tako da se mogu kretati bez ograničenja uz poštivanje propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Među mjerama kojima je produžena primjena do 30. svibnja ove godine, je i zapovijed o zabrani održavanja svih javnih skupova u FBiH u skladu sa propisima o javnom o okupljanju, s tim da je dopunjena točka 1. ove naredbe kojom je dozvoljeno javno okupljanje u zatvorenom prostoru uz osiguranje 10 metara četvornih po osobi i poštivanje epidemioloških mjera.

Kina, muzeji, kazališta…

Izvan snage je stavljena zapovijed od 29. travnja o raspodjeli 80 respiratora županijskim stožerima civilne zaštite, odnosno županijama na području FBiH. Federalnoj upravi civilne zaštite je naređeno da izvrši raspodjelu medicinskih sredstava (ekstrakcijski brisevi i transportni mediji) Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i Kantonalnoj bolnici Zenica.

Dosadašnja zapovijed kojom je bilo privremeno obustavljeno pružanje usluga kina, muzeja, kazališta, koncertnih dvorana, umjetničkih galerija, javnih bazena i kupališta, sportskih i rekreacijeskih centara i slično nije više na snazi, a zamijenjena je novom naredbom koja će se primjenjivati do 30. svibnja ove godine i po kojoj ostaje privremena obustava pružanja usluga za javne bazena i kupališta.

Još uvijek je na snazi zapovijed građanima za obvezno korištenje osobne zaštitne opreme (maska, pamučna traka, šal i sl) i poštivanje socijalne distance od najmanje 2 metra na javnim površinama i zatvorenim javnim objektima na području FBiH.

 • Do 30. svibnja vrijedi primjene zapovijedi centrima za pružanje usluga/šalter salama na području FBiH kao što su: naplatne službe javnih poduzeća, poštanski uredi, matični uredi jedinica lokalne samoupreave, uredi sudova u radu sa strankama, banke, ispostave poreznih uprava, poslovnice zavoda i slično da rad sa strankama organizira uz osiguranje protoka stranaka i klijenata na način da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metar između osoba uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera.
 • Do 30. svibnja produžena je i primjena zapovijedi u kojoj se naređuje svim federalnim i županijskim ministarstvima, upravama i upravnim organizacijama, jedinicama lokalne samouprave, privrednim društvima, fizičkim i pravnim osobama u FBiH da pojačaju provođenje općih i posebnih mjera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti FBiH, s posebnim naglaskom na pojačanu i izvanrednu dezinfekciju poslovnih površina i sredstava javnog prijevoza – autobusi, tramvaji, trolejbusi, kombi vozila, taxi vozila, sanitetska vozila.
 • Do 30. svibnja produžena je primjena zapovijedi po kojoj i dalje nije dopušten posjet i izlasci svim štićenicima u ustanovama socijalne zaštite i Kazneno – popravnih zavoda na području Federacije BiH.

Obustava posjeta i izlazaka svih migranata

Stožer je produžio i primjenu zapovijedi kojom se županijskim/općinskim/gradskim stožerima civilne zaštite naređuje da stave na raspolaganje snage i sredstva iz sastava odgovarajućih specijaliziranih jedinica civilne zaštite/službi zaštite i spašavanja kao i dodatne snage i sredstva higijensko epidemioloških službi (HES) iz sastava županijske/općinske/ ustanove zdravstva, javnih komunalnih poduzeća i gospodarskih društava za provođenje pojačanih izvanrednih mjera odvoza smeća, čišćenja, pranja i dezinfekcije, posebno gradskih ulica, nogostupa javnih stepeništa, trgova, javnih parking i prostora koji su popločani/asfaltirani.

Do 30. svibnja je i zapovijed o obustavi posjeta i izlazaka svih migranata u svim izbjegličko-prihvatnim centrima, privremenim prihvatnim centrima i azilantskom centru na području FBiH .

I dalje je na snazi zapovijed policijskim službenicima FMUP-a, županijskih MUP-ova i službenicima sudske policije FBiH, kao i drugim agencijama da osobe koje su lišene slobode zbog osnova sumnje da su počinili kazneno djelo ili su lišeni slobode naredbom nadležnog suda prije dovođenja u prostorije policijskog organa / sudske policije, tužiteljstva ili suda prvenstveno provedu u najbližu zdravstvenu ustanovu radi obavljanja trijažnog pregleda.

I dalje vrijedi zapovijed županijskim i gradskim/općinskim stožerima civilne zaštite da ne donose zapovijedi i mjere koje nisu u usuglašene sa zapovijedima i mjerama FSCZ, te zapovijedima o prinudnoj izolaciji za svaku osobu koja ne postupi po rješenju nadležnog tijela kojim se određuje mjera izolacije za vrijeme vremenskog perioda za koji je ta mjera određena ili produžena.

Produžena je primjena zapovijedi u kojoj se od Federalne uprave za inspekcijske poslove traži da, u cilju sprečavanja širenja koronavirusa (COVID-19) na području FBiH, primjenjuju Proceduru zdravstvenog nadzora svih putnika u međunarodnom prometu kao odgovor na pojavu koronavirusa (COVID-19) koji ulaze u BiH preko graničnih prijelaza na području FBiH.

Do 30. svibnja produžena je primjena zapovijedi o obustavi rada svih djelatnosti u šoping centrima na području FBiH (izuzimajući trgovine prehrambenih i higijenskih proizvoda, ljekarne i veledrogerije), odnosno kojom se dozvaljava rad trgovina na veliko i malo koje vrše promet svih vrsta proizvoda i uslužnih djelatnosti malih obrta.

FBiH: Ugostiteljski objekti i stomatološke ordinacije mogu početi s radom, javni prijevoz od petka

(www.jabuka.tv)


15 komentara

  • Federalni stozer nece ukinuti izolaciju jer oni imaju koristi od toga i pune svoje džepove i misle samo na sebe, a njih ne briga za ljide koji vole svoju domovinu ali su morali otici trbuhom za kruhom u druge zemlje i sada se ne mogu vratiti kuci svojim obiteljima jer im se ne idplati uzeti odmor i taj odmor provesti zatvoreni u kuci i opet nazad u diasporu.

   • I najgore svi koji se vrate u BiH s bilo kojom putovnicom osim BiH putovnicom odmah dobiju prijavu i kaznu od 200km zbog ulaska u drzavu s krivom putnom ispravom. Valjda samo imaoci BiH putovnice smiju ulaziti u BiH, stvarno sramota da tzv hrvatski politicari mogu dopustiti takvu diskriminaciju. Jadno do dragog Boga..

 • Narode moli i radi,ne dajmo se sotoni,da nas preuzme.Strah je najteža kategorija!!!Ko vjeruje u Boga straha ovozemaljskog ne smije posjedovati!!

 • Teski debilizam. Mozes u Hrvatsku bez problema a kad se vratis ides u izolaciju, ko kad smo drzava. Sarajevu nije u interesu da im “raja” ide na more jer je potrosnja u bih pala na najnize grane. Zabranilo mise po grobljima a moze se na bazen. A ko su vlasnici bazena? Sve politika. Moze uvozno meso a ljudi ne mogu doci na groblja. Kladionice i nameks mogu radit a skola ne moze. Treba građanski neposluh pocet. Bila gripa i prosla koni svaka

 • Dajte neki konkretan članak može li se ući u BiH za vikend, a da se ne bude u samoizolaciji?? Napišite sažeto i jasno.

 • Ni meni uopce nije jasno,ni clanak ni kom?!Ako je tocno,Da mi moramo platiti 200KM kazne za ulazak u BiH,jer imamo Hr putovnicu…pa onda brate kog vraga rade ti nasi predstavnici u vlasti?Samo bih molio TOCAN ODG EVO I OD OVOG VRLOG PORTALA?DA ILI NE?

 • Proceduru zdravstvenog nadzora svih putnika od strane Stožera CZ FBiH koju naredbu je potpisala Jelka Miličević 17.3.2020. godine je i dalje na snazi i njom se podrazumjeva 14-o dnevna izolacija svih koji ulaze na teritorij BiH. Vozači, mašinovođe, piloti i kabinsko osoblje je izuzeto od ove naredbe. Razlika je samo što se više ne mora u 14-o dnevnu karantenu, već se ide u 14-o dnevnu izolaciju. Inače ova mjera u RH više ne postoji, a u FBiH je na snazi. Smiješno!

  • Anonimno
   17. svibnja 2020. u 19:20
   U pravi si, nema onih što brane lopove i političare, taman jadni narod može iznijeti svoje jade da ih politički zaljubljenici ne ometaju, oni sada igraju bbingo i čekaju izbore, što u ostalom i je njihov zadatak, tada će oni raditi za stranku i ponovo će isti pobijediti!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.