Ovo se ne viđa često: Duvanjska obitelj broji 11 doktora medicine ili farmacije

Prošloga tjedna, točnije u srijedu, 11. prosinca, 2019. godine, upriličena je svečana promocija 70 doktora medicine u velikom amfiteatru Medicinskog fakulteta u Splitu. Među njima bile su i dvije Duvanjke, bliske rodice, Iva i Ružica Perić.

Promoventima su se prigodnim riječima obratili dekan Zoran Đogaš i rektor Dragan Ljutić. Dekan Đogaš je istaknuo kako je ovo prva generacija koja nema staž, no mladi liječnici neće biti nepripremljeni na profesionalne izazove jer su na Medicinskom fakultetu u Splitu za vrijeme studiranja odrađivali kliničke rotacije, što im je omogućilo stjecanje iskustva u realnom okruženju.

Izrazio je nadu da će svoj profesionalni put nastaviti u našoj domovini, osobito uzevši u obzir činjenicu da na tržištu rada nedostaje doktora medicine.

Međutim, njih dvije su nam odškrinule vrata zanimljivostima obitelji Perić, iz duvanjskog sela Kola.

U toj obitelji je 11 doktora medicine, računajući dvije doktorice farmacije. Od njih 11 četvero je doktora specijalista.

Frano Perić – doktor medicine, specijalist anesteziologije i reanimatologije, specijalist obiteljske medicine.

Kćeri:

Ivana – doktorica dentalne medicine;
Ružica – doktorica medicine.

Josip Perić – doktor medicine, specijalist kirurgije,
supruga Mari Perić – doktorica medicine, specijalist radiologije,
kćer Iva – doktorica medicine.

Stipan Perić (živi u Berlinu) – doktor dentalne medicine.
Sin Josip – doktor dentalne medicine.

Ružica Čolak (Franina, Josipova i Stipanova sestra koja živi u Širokom Brijegu) – diplomirani farmaceut.

Kćeri:

Katarina – doktorica medicine, uskoro specijalist neurologije;
Ivana – diplomirani farmaceut.

Novopromovirane doktorice Ružica i Iva već rade u Tomislavgradu: Ružica u Domu zdravlja, a Iva u očevoj Poliklinici Perić.

Ružica je ovom diplomom ostvarila svoj san da postane liječnica po uzoru na oca

Znajući da je u posljednjih deset godina Dom zdravlja u Tomislavgradu napustilo 20 mladih liječnika, ohrabruje činjenica da su se i Ružica i Iva odlučile za Tomislavgrad.

Otkad znam za sebe, medicina je jedino zanimanje u kojemu sam se mogla zamisliti stoga sam jako sretna što sam naposljetku i ostvarila svoj san.

Za mene je to više od zanimanja, to je životni poziv što sam i shvatila gledajući svoga tatu koji je svoj cijeli život posvetio upravo medicini.

Uz njega mogu puno toga naučiti jer ima ogromno znanje i iskustvo. Nadam se da ću jednoga dana biti dobar liječnik kao on.

Mladoj liječnici Ivi uzor su bili roditelji

Mlada doktorica Iva Perić također je oduvijek htjela upisati medicinu.

Uzor su mi bili roditelji jer su oboje doktori. Uz njihovu podršku i savjete još više sam zavoljela ovaj poziv.

Sada sam sretna jer imam priliku učiti od njih.

Tu bih istakla trenutan rad s ocem s kojim mogu naučiti mnogo, što će mi pomoći u daljnjem samostalnom radu. Mislim da je rano razmišljati o dalekoj budućnosti, obzirom da sam tek počela, ali veselim se novim pobjedama.

(www.tomislavnews.com / Ljuba Đikić / Foto: obiteljski album)

10 komentara

  • Bravo za komentar farma_mafija,ako se iko obogatio u zivotu,nazalost to su nasi farmaceuti,neka ih je sram i strah od boga,sirotinju gulec

  • Poznajem većinu članova te obitelji.To su vrijedni ljudi,kvalitetni ljudi i dao Bog da je takvih što više svima bih nam bilo bolje.Želim im puno zdravlja,obiteljske sreće u budućem životu.

  • Obitelj Peric je obitelj ,lijecnika i farmaceuta,ali jos jako vazno ,obitelj Peric je obitelj glazbenika,…
    Dr.Frano je aktivni glan zbora ,covjek koji cijeli svoj zivot pjeva u crkvenom zboru ,njegove kceri su djevojke koje imaju vrhunsi glas takodjer pocele pjevati u malom crkvenom zboru od malih noguh,pobjedjivale na festivalima ..dr.Josip dugo godina bio clan crkvenoga zbora …dobro je uvijek ,dobro i neka svoje darove i talente ugrade u ovaj nas Duvanjski kraj …Cestitam od srca

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.