U ovoj zemlji božićno drvce košta više od mjesečne plaće

Gruzija je mjesto omiljenog europskog božićnog drva koje košta čak cijelu jednu plaću u ovoj zemlji. Zašto lokalni stanovnici, ali i njihovi susjedi, daju toliko novca za takozvane Nordmannove jelke, krije se u zaštiti šuma u ovoj zemlji.

Gruzijske jelke sade se u planinskoj regiji Racha. Dok u Velikoj Britaniji za 55 i 70 funti (130 do 160 KM) možete dobiti dvometarsko stablo, endemske vrste jelki u Gruziji koštaju i četiri puta više.

Ipak, nije bilo uvijek tako. U prošlosti su Nordmannove jelke na gruzijskom tržištu bile dosta jeftinije, s obzirom da su sječene u ilegalnim šumama.

U 2011. godini, međutim, uslijed zabrinutosti zbog velikog krčenja šuma, primijenjeni su novi propisi i veće novčane kazne za rješavanje ovog problema, što je značilo i daleko skuplja božićna drvca.

Tako danas novčane kazne za prodaju ili prijevoz nelegalno posječenih stabala u Gruziji iznose 415 dolara ili više od 700 maraka. Stoga, ukoliko Gruzijci žele božićno drvo, njihova jedina opcija je kupovina stabla iz lokalnog rasadnika, ukoliko to sebi mogu priuštiti.

Na primjer, rasadnik na periferiji glavnog grada Tbilsija, specijaliziran za četinarsko drveće, prodaje dvometarske Nordmann jelke po cijeni između 294 i 519 dolara (515 i 910 KM). S obzirom da je prosječna plaća u Gruziji u 2018. iznosila 369 dolara, to znači da većina Gruzijaca mora izdvojiti i više od svojih mjesečnih primanja za božićno drvce, prenosi Klix.ba.

Važno je naglasiti i da su cijene visoke jer u Nordmannovim šumama jelke rastu izuzetno sporo. Da bi stablo izraslo do dva metra, nekada mu je potrebno i do deset godina.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • I kod nas je skupo ako su mirovine 370 KM a ljudi radili i više o 40 godina a minimalna plaća 409 KM!
    Da se maksimalne plaće računaju prema minimalnoj plaći, pa da je makdimalna plaća pet puta veća od minimalne plaće koja iznosi 409 KM onda bi maksimalna plaća bila
    5 x 409 = 2036 KM.
    Pa bi onda svima rasle plaće jer bi maksimalna im plaća bila premala.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.