U emisiji Zajedno za zdravlje na HRT-u gostovao je voditelj Službe za susjedne zemlje Uprave za granicu MUP-a Tomislav Kufner.

Prije desetak dana promijenjena je odluka o zabrani prelaska graničnih prijelaza. Uvedene su nove kategorije stranaca kojima je omogućen ulazak u Hrvatsku. To su ponajprije poslovni posjeti ili posjeti u gospodarskom interesu Hrvatske. Da bi mogli ući, moraju određenom dokumentacijom dokazati svrhu svoga ulaska. Turisti na graničnom prijelazu moraju policijskim službenicima pokazati rezervaciju hotela, apartmana i slično. U protivnom turisti ne mogu prijeći granicu, ističe.

Turisti na graničnim prijelazima ne ispunjavaju nikakve formulare, već dobivaju obrazac s epidemiološkim uputama vezanim uz socijalnu distancu, pranje ruku itd.

Kufner dodaje da se granična policija prilagođava novonastaloj situaciji.

Tražimo ih dokumentaciju oko mjesta smještaja te broj telefona, a kako bi ih se moglo kontaktirati u slučaju nekakve zaraze ili problema, rekao je.

Kufner kaže da je u posljednjih 9 dana oko 17 tisuća ljudi ušlo u Hrvatsku.

Nastale su gužve na pojedinim graničnim prijelazima, posebice u Istri i Primorsko-goranskoj županiji. Radi se o tim dodatnim poslovima koje moramo provjeriti kod ulaska svakog turista, kaže.

Dodaje da “nema privilegiranih” iako je u zemljama poput Češke ili Slovačke povoljnija epidemiološka situacija nego, primjerice, u Njemačkoj.

Sve tretiramo jednako, rekao je.

BiH otvara granice 1. lipnja

(www.jabuka.tv)