Ovo je čaj koji odgađa starenje

Uživanje u ispijanju čaja može imati više koristi od samog opuštanja.

Prema novoj studiji, konzumacija tri šalice čaja na dan može odgoditi procese biološkog starenja. Drugim riječima, ovaj jednostavni napitak može produžiti vaš život.

Studija kineskih stručnjaka sa Sveučilišta Sichuan uključivala je analizu podataka iz dvije skupine: 5.998 Britanaca u dobi između 37 i 73 godine i 7.931 kineskog sudionika u dobi od 30 do 79 godina, piše ljepotaizdravlje.hr.

Ovo su namirnice s “negativnim” kalorijama

Sudionici su dali detaljne informacije o svojim navikama konzumiranja čaja, uključujući vrstu čaja koju preferiraju (zeleni, crni, žuti ili oolong), kao i prosječan broj šalica koje su konzumirali svaki dan.

Istraživači su zatim procijenili različite markere starenja kao što su krvni tlak, kolesterol i postotak tjelesne masti kako bi odredili biološku dob sudionika.

Nalazi, objavljeni u stručnom časopisu The Lancet Regional Health – Western Pacific, pokazali su da osobe koje piju čaj oko tri šalice, odnosno šest do osam grama lišća čaja, pokazuju znakove sporijeg biološkog starenja. Zanimljivo je da je kod onih koji su prestali piti čaj zamijećeno brže biološko starenje.

Tri najgora mliječna proizvoda koja uzrokuju probavne smetnje

Znanstvenici smatraju da su za odgađanje procesa starenja odgovorni polifenoli, za koje je poznato da poboljšavaju crijevnu mikrobiotu. To blagotvorno utječe na imunitet, metabolizam i kognitivne funkcije.

Iako se studija nije bavila specifičnim vrstama čaja, nije pronađena značajna razlika između onih koji piju crni čaj u Velikoj Britaniji i ljubitelja zelenog čaja u Kini.

Dakle, formula je jednostavna, a eliksir mladosti, čini nam se, i više nego dostupan. Odaberite omiljeni topli napitak – zeleni, crni, žuti ili oolong čaj – i počastite se tri puta na dan. Možda možete jednu šalicu kave zamijeniti ovim blagotvornim napitkom.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.