Ovi pametni uređaji su najčešća meta hakera – Jabuka.tv

Ovi pametni uređaji su najčešća meta hakera

Internet stvari (IoT) postao je stvarnost i bit će još prisutniji kad zažive mobilne mreže pete generacije (5G), zbog čega je i dalje problematična činjenica što standardi ne postoje pa hakeri to iskorištavaju naveliko i zapravo na taj način narušavaju povjerenje korisnika.

I takav zatvoreni krug onemogućava istinski uzlet za IoT (označava uređaje povezane putem interneta).

Primjerice, prosječno američko kućanstvo ima 17 pametnih uređaja, a europsko njih 14. Svi su spojeni na mrežu i u većini su ranjivi, nažalost.

A poseban razlog za brigu trebaju imati vlasnici sigurnosnih kamera, koje su najčešće napadnute i najčešće kompromitirane. Konkretnije, čak 47 posto kompromitiranih IoT uređaja čine upravo sigurnosne kamere. Dakle, preko njih se najlakše upada u sustav.

Razlog za to leži u izostanku regulativa i standarda, pa jeftine IP kamere ne paze na sigurnosni segment već se na tržište žele pozicionirati nižim cijenama. Ali, nije samo kod jeftinih uređaja problem, izostanak standarda i regulativa šteti i televizorima, hladnjacima, termometrima, zvučnicima… Svakom IoT uređaju, ukratko. Zato je potrebno otkriti otkud dolazi opasnost, koje su ranjivosti uređaja i prevencijom sve to srezati što je više moguće.

Potrebno je brzo reagirati jer će do 2022. godine biti 50 milijardi umreženih uređaja diljem svijeta, što je rast od 140 posto u odnosu na situaciju koju imamo u odnosu na prošlu godinu, kad je bilo umrežena 21 milijarda uređaja. Uz to, ukupni promet vezan uz IoT do kraja 2020. godine iznosit će oko 263 milijardi američkih dolara, a do kraja 2022. oko 60 milijardi dolara više, piše ICTbusiness.info.

To se prognozira na temelju onoga što se trenuno odvija u cloud sustavu i cijelom tehološkom sektoru, a vjeruje se da će uskoro zdravstvo, vlade, obrazovanje i razni poslovni sektori napraviti potpunu tranziciju te dodatno unaprijediti IoT tehnologiju.

Očekuje se kako će IoT ipak najviše biti prisutan u industrijskom sektoru te javnim uslugama – maloprodaja, poljoprivreda, pametne zgrade, smart grid aplikacije…

Zato je iznimno bitno postaviti temelje koji će osigurati industrije, a ne ih prepustiti na milost i nemilost hakera.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.