Ovi gradovi imaju najzagađeniji zrak u BiH

Najnekvalitetniji zrak posljednjih dana je u Tuzli i Lukavcu, potom Zenici i Sarajevu, dok građani Jajca i Goražda udišu nešto čišći zrak mada su i u tim gradovima zabilježena prekoračenja graničnih vrijednosti lebdećih čestica PM10, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U Tuzli su mjerene izuzetno visoke koncentracije lebdećih čestica: na stanici BKC blizu 400 ug/m3, u Zenici (Radakovo) 330, u Sarajevu 275, a u Lukavcu do 260 ug/m3.

Istovremeno, koncentracije sumpordioksida su dostizale vrlo visoke vrijednosti u pojedinim satima na stanicama u Zenici, Tuzli i Lukavcu.

Kako ističu iz FHMZBiH, ovo su izuzetno visoke koncentracije prašine i građani bi se trebali ponašati u skladu s preporukama zdravstvenih radnika.

U Jajcu i Goraždu mjerene koncentracije su bile znatno niže.

U naredna tri dana ne očekuje se značajno poboljšanje općih meteoroloških uvjeta s aspekta kvalitete zraka, te se predviđa nastavak trenda porasta koncentracija zagađujućih čestica.

”Nadležne institucije na općinskim i županijskim razinama su dužne poduzeti korake za smanjenje zagađenja u skladu sa zakonskim propisima odnosno planovima za postupanje u ovakvim situacijama donesenim na lokalnim razinama”, navodi se u priopćenju Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: