Ova naizgled jednostavna mozgalica zbunjuje internet, znate li je riješiti?

Nije tajna da volimo rješavati mozgalice – osim što tako vježbamo moždane vijuge, služe nam i kao zabava tako da je to u svakom slučaju dobitna kombinacija.

Svako toliko na internetu se pojavi mozgalica za kojom svi polude i koja postane glavna tema razgovora i rasprava. Tako je bilo i s ovom matematičkom zagonetkom.

Korisnik PeerieBreeks je na Mumsnetu, roditeljskoj web stranici i forumu, objavio zagonetku te je vrlo brzo prikupio više od 500 komentara u kojima su drugi korisnici pokušavali riješiti zadatak te su raspravljali o odgovoru, prenosi miss7.hr.

Zagonetka glasi:

Čovjek je kupio konja za 60 dolara. Prodaje ga za 70 dolara. Zatim ponovno kupuje tog istog konja za 80 dolara. Odlučio ga je opet prodati, ovog puta za 90 dolara. Koliko je novaca zaradio ili izgubio ovaj čovjek? Ili je ostao na nuli?

Odgovori u komentarima su se kretali od 10 dolara, 20 dolara, 30 dolara pa čak do toga da je prodavač ostao na nuli. Koje je onda zapravo rješenje?

Ono što zbunjuje ljude je činjenica da je čovjek kupio konja za 70 dolara, a prodao ga za 80 dolara te razmišljaju kako je potrošio 10 dolara više. No ispravan način za rješavanje ove mozgalice je zapravo vrlo jednostavan. Dovoljno je prvo izračunati – 60 + 70 = 10 te – 80 + 90 = 10.

To bi značilo da je čovjek svakom prodajom zaradio 10 dolara, što mu na kraju daje konačan dobitak od 20 dolara.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.