Ova loša svakodnevna navika može uzrokovati ozbiljne probleme sa srcem

Spavanje…Koliko sati noćnog sna, u kojem položaju spavamo i kada odlazimo na počinak česta su tema stručnjaka, ali i istraživanja. Upravo ovo posljednje nije nimalo nebitno, čak suprotno, tvrde znanstvenici.

Iako su preporuke za sedam do osam sati noćnog sna dokazane istraživanjima, bitno je i da na spavanje odlazimo uvijek u isti sat. 

Pokazalo je to istraživanje koje jeprovedeno na Sveučilištu Duke, a čiji su rezultati objavljeni u časopisu Scientific Reports. U zaključcima se navodi kako se većina roditelja vodi time da djeca imaju svoju rutinu i da na spavanje odlaze uvijek u isto vrijeme, no kako rastemo, gubimo tu naviku, a kod osoba s nepravilnim snom uočeno je da imaju višu razinu šećera u krvi i povišen tlak.

Tvrde kako nije poznato uzrokuje li ove simptome nepravilan san ili nepravilan san uzrokuje spomenute tegobe.

Vjerojatno to sve utječe jedno na drugo, smatra voditeljica studije Jessica Lunsford-Avery.

Istraživanje je obuhvatilo 1978 osoba u dobi od 54 do 93 godine, koje se muče s tim da osiguraju sebi sedam sati kvalitetnog noćnog sna. Istraživači su pratili njihove navike spavanja i bilježili vrijeme kada odlaze na spavanje, točno u minutu kako bi mogli pratiti promjene koje se događaju u organizmu. Primjerice, ima li promjena ako osoba koja obično na spavanje odlazi u 22h, to napravi deset minuta kasnije.

Uočeno je kako osobe s hipertenzijom spavaju dulje, a osobe s viškom kilograma ustaju kasnije. No, najvažniji zaključak ovog istraživanja svakako jest da praćenje sna je najbolja metoda predviđanja rizika za srčana oboljenja i probleme s probavom, piše Večernji.hr.

Osobe s nepravilnim navikama spavanja češće su podložnije depresiji i stresu, inače uzročnicima upravo srčanih oboljenja, navodi se.

(www.jabuka.tv) 

 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.