Otvorena Stolačka tarča – jedini srednjovjekovni sajam u BiH

Četvrto izdanje srednjovjekovnog sajma Stolačka tarča otvoreno je mimohodom povijesnih skupina iz Mađarske, Slovačke, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnju Stolačku tarču otvorio je Ministar pravde BiH Josip Grubeša koji je istaknuo kako je u četiri godine održavanja Stolačke tarče ta manifestacija prerasla u turističku atrakciju koja obogaćuje hercegovačku turističku ponudi te uspješno čuva kulturnu i povijesnu baštinu Hercegovine.

U sklopu dvodnevne manifestacije predviđene su radionice streličarstva, mačevanja, izrade keramike, škola jahanja, kao i različite srednjovjekovne igre za najmlađe.

Posjetitelji imaju priliku kušati srednjovjekovnu hranu i piće, pogledati srednjovjekovno posuđe, oruđe i oružje, okušati se u disciplinama mačevanja i streličarstva. Moći će pogledati i tradicionalne plesove te poslušati predavanja o srednjovjekovnim spravama za mučenje i bolnicama toga doba.

Također, predviđene su i dva uprizorenja srednjovjekovnih bitaka – “Bitka za Hercegov grad” u petak navečer te “Bitka dvije kule” u subotu.

Organizator Ante Vujnović, ravnatelj JU Radimlja Stolac osvrnuo se na same početke ističući kako nisu ni sanjali da će Tarča izrasti u ovo što je danas.

Nismo bili svjesni u što će Stolačka tarča izrasti. To smo htjeli raditi na nekoj lokalnoj razini. Vidjeli smo već prve godine da to ima širi regionalni karakter iz razloga što nema sličnih manifestacija donosno događanja u široj okolici. Najbliža manifestacija koju imamo je udaljena nekih 200 km. To je poprilično daleko za naše prilike, dodaje Vujnović.

Inače, tarča je naziv za jednu vrstu štita, obično kvadratnoga ili pravokutnoga oblika, koji se javlja u Europi već od XIII. stoljeća. Njime se koriste kopljanici u jurišu, a poslije se, u ponešto izmijenjenu obliku, njime služe na turnirima.

Ti štitovi, vrlo često u kombinaciji s mačem, jedan su od najčešćih motiva ornamentike stećaka s područja Hercegovine, pa se tako nalaze i na više stećaka stolačkih nekropola.

 

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.