Orilo-gorilo: Talijanima uskraćeni izlasci pa pjevaju na balkonima – Jabuka.tv

Orilo-gorilo: Talijanima uskraćeni izlasci pa pjevaju na balkonima

Koronavirus ih je lišio izlazaka, kavica za šankom i nogometa, ali Talijani se ne predaju – pjevaju i sviraju na svojim prozorima i balkonima kako bi zadržali i očuvali duh i moral u zemlji koja je gotovo cijela u karanteni.

U 18:00 sati na društvenim je mrežama upućen poziv svima koji su u izolaciji da izvade svoje glazbene instrumente i zapjevaju kako bi se zemlja barem na nekoliko minuta pretvorila u veliki koncert.

I Talijani su se odazvali. Kako prenose agencije, iz sveg srca se pjevala nacionalna himna Fratelli d’Italia, a nisu izostale ni nogometne navijačke pjesme koje bi trebale podići moral naciji od 60 milijuna stanovnika zatečenih pandemijom Covida-19.

Dan ranije Talijani su se probudili s najstrožim ograničenjima dosad, nakon što je premijer Giuseppe Conte objavio nove, drakonske mjere za suzbijanje koronavirusa, a naslovnice novina su vrištale Italija zatvorena.

Stanovnici Trastaverea, dijela Rima u kojem se još uvijek živi boemski, ljubi, uživa u životu, a ujedno i u posljednjem kvartu u kojem se rublje suši preko ulice, izabrali su pjesmu iz 90-ih Grazie Roma, a s nekih se balkona pjevušila i Gershwinova pjesma Summertime.

U Sieni, u Toskani, stanovnici su pjevali tradicionalni Canto della Verbena, tradicionalne folk pjesme poput E mentre Siena dorme (I dok Sienna spava) , a odjekivala je i Vive Siena.

U Torinu su Talijani na balkonima plesali Macarenu, a brojni su svoje balkone ukrasili crtežima duge i porukom na platnima Tutto andra benne – Sve će biti dobro.

I ne, nisu zaboravili na balkonima ispiti svoj uobičajeni aperativo, jer kako bi bez njega uopće večerali.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.