Opreza nikad dosta: Plavo svjetlo iz mobitela je jako opasno po naše oči – Jabuka.tv

Opreza nikad dosta: Plavo svjetlo iz mobitela je jako opasno po naše oči

Znanstvenici sa Sveučilišta u španjolskom Toledu otkrili su kako plavo svjetlo koje emitiraju vaši tehnološki uređaji može dovesti do makularne degeneracije – jednog od vodećih uzroka gubitka vida u svijetu.

Nije tajna da plavo svjetlo šteti našem vidu trajno oštećujući mrežnicu oka, rekla je dr. Ajith Karunarathne, docent na katedri za kemiju i biokemiju Sveučilišta u Toledu, prenosi Body.ba.

Retinal, koji stvara oko, pokreće plavo svjetlo i uzrokuje razne kemijske reakcije. Te reakcije u oku mogu biti otrovne za molekule stanica fotoreceptora zbog čega su oštećene.

Izloženost plavom svjetlošću generirana mrežnicom je univerzalna. Može ubiti bilo koji tip stanica, rekla je dr. Karunarathne.

Dio ovog fenomena može biti zato što plava svjetlost ima kraću valnu dužinu u usporedbi s drugim bojama i kao rezultat toga ima više energije. Dodatna energija može biti razlog za ovu kemijsku promjenu koja uzrokuje toksičnost generiranu mrežnicom.

Čini se da plavo svjetlo oštećuje stanice mrežnjače. Još uvijek je nejasno koliko plavog svjetla i koliko dugo je potrebno oštetiti ove stanice koje vide. Znamo da je šteta nepovratna, rekao je dr. Mark Fromer, oftalmolog iz bolnice Lenox Hill u New Yorku.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.