Zalogajnica u Pompejima: Otkriveni netaknuti pult i ostaci hrane

Zalogajnica, kako ju je opisao talijanski muzej, jedna je od najstarijih u Pompejima, objavio je u subotu muzej Parco Archeologico.

Mogućnosti za proučavanje te zalogajnice jedinstvene su jer je ovo prvi put da je nešto tako otkopano u cijelosti, rekao je predstavnik muzeja.

Pult je već djelomično bio otkopan 2019. Arheolozi su pronašli ostatke hrane te kostiju ljudi i životinja koji su zatrpani u erupciji vulkana. Prvotna otkrića sugeriraju da su pronađene ljudske kosti ostaci 50-godišnjaka koji je vjerojatno bio u ležećem položaju kad se dogodila katastrofa. Drugi ostaci se još analiziraju.

Pompeji i obližnji grad Herkulanej uništeni su u erupciji Vezuva 79. godine nove ere. Pepeo, blato i lava zatrpali su naselja. Otkriveni pult je žute boje i ukrašen je prizorima životinja, slikama svakodnevnog života i slikom morske nimfe kako jaše morskog konjica. Patke i pijetlovi vjerojatno su bili primjeri životinja koje su se uzgajale pa prodavale. Na gornjoj površini pulta su otvori za odlaganje glinenih posuda s toplom hranom u kojima su pronađeni tragovi hrane.

Pronađena je i ukrašena brončana posuda u kojoj su se služili napitci, keramičke posude za kuhanje, posude za vino i amfora. U Pompejima je u trenutku erupcije vulkana 79. godine nove ere živjelo oko 13.000 stanovnika. Ostaci grada otkriveni su tek u 16. stoljeću, a organizirana iskapanja započela su oko 1.750. No u novije vrijeme pozornost je usmjerena na nastojanje da se zaustavi propadanje i urušavanje vrijednih ruševina.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.