Općine ZHŽ-a spremne su za novu zimsku sezonu

Snježne oborine koje su u noći s ponedjeljka na utorak zabijelile i općine zapadne Hercegovine mnoge su stanovnike iznenadile, ali i podsjetile na nevrijeme koje ih je zadesilo u veljači ove godine. Mnogi su odmah pristupili čišćenju svojih okućnica u nadi da neće biti novih centimetara.

Poučeni iskustvom iz veljače, općinske službe su radile cijelo ljeto na pripremama za zimu, koja, nadaju se svi, neće biti tako oštra kao ona prošla, jer kako naš narod kaže, nismo mi navikli na to.

U Posušju novi sustav

Pomoćnik posuškog načelnika za gospodarstvo Mario Jukić nam je kazao kako je sustav čišćenja i održavanja prometnica u slučaju snježnih oborina u Posušju ove godine drukčije ustrojen. Naime, preko raspisanog općinskog natječaja odabrane su privatne tvrtke koje imaju potrebnu mehanizaciju koje će obavljati navedene poslove.

“Općina je podijeljena na nekoliko lotova i prema toj raspodjeli su i raspisivani natječaji. Nakon provedenog natječaja odabrano je osam tvrtki koje su dobile koncesiju za zimsko održavanje na osnovi koje će se vršiti nadzor i kontrola”, objasnio je Jukić, dodajući kako će se voditi evidencija o utrošenom broju radnih sati, koji će se obračunati po određenom cjeniku te će oni koji budu obavljali poslove čišćenja prometnica od snijega biti uredno plaćeni. Ovo je prva godina da se ovaj sustav uvodi u Posušju, ne može se reći hoće li i koliko biti uspješno proveden, ali su očekivanja od njega velika, jer kako je kazao Jukić, bitno je da u prvom redu glavne prometnice u općini koje vode prema Domu zdravlja i školama budu očišćene i prohodne. Na sličan način funkcionira i općina Široki Brijeg, u kojoj je tvrtka Alpina commerc nadležna za čišćenje i održavanje cesta. Predrag Naletilić, šef službe gospodarstva u Širokom Brijegu, kazao je kako su se poučeni iskustvom iz veljače bolje organizirali.

“U našim krajevima koliki god snijeg da padne, uvijek izazove problem, pa smo tako već sve raspoložive strojeve poslali na teren jer nam je jako bitno radi odvijanja nastave da prometnice budu prohodne, a u poslijepodnevnim satima ćemo organizirati posipanje gdje to bude potrebno”, kazao je Naletilić jučer u izjavi za naš list.

Obilaze teren

Preostale dvije općine Zapadnohercegovačke županije, Ljubuški i Grude, također nisu ništa prepuštale slučaju kada je u pitanju snijeg i kolaps koji on sa sobom donese. Od Ivana Hercega, načelnika Stožera civilne zaštite općine Ljubuški, doznali smo kako su nadležne službe jučer tijekom dana obilazile udaljenija mjesta ljubuške općine, te na svu sreću materijalne štete nisu zabilježene, jer se radi o maloj količini oborina.

“Zbog stanja u komunalnom poduzeću koje je nadležno za održavanje cesta do sada nismo mogli ništa konkretno uraditi po tom pitanju. U kontaktu smo sa svim strojarima koji su nam bili ispomoć i u onim katastrofalnim uvjetima, a za dva tjedna bi se trebala održati sjednica Općinskog vijeća na kojoj će biti riječi i o komunalnom poduzeću i stanju u njemu, nakon čega ćemo, vjerujem, moći provesti izrađeni plan po pitanju čišćenja i održavanja cesta na području općine”, rekao je Herceg.

Načelnik općine Grude Ljubo Grizelj u kratkoj izjavi nam je kazao kako će se učiniti sve da stanje u cijeloj općini Grude bude zadovoljavajuće ukoliko se ponovi onakva elementarna nepogoda.

DL

4 komentara

  • -izjave daju pomoćnici načelnika za gospodarstvo a pomoćnici načelnika za civilnu zaštitu ne smiju ni pisnuti.
    -općine bi trebale imati urađene planove o mobiliziranju mehanizacije za slučaj elementarnih nepogoda , zamoljavam da se pučanstvu iznesu podatci sa koliko vlasnika građevinskih strojeva je potpisan ugovor da ih se može angažirati u slučaju potrebe ,
    -čisto sumljam da vi gospodo uopće imate podatke o broju i radnom stanju strojeva u općini.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.