Opasnost na cesti: 216 poginulih i više od 20.000 pijanih vozača u devet mjeseci

Prema najnovijim statističkim podacima Federalne uprave policije (FUP) i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), u devet mjeseci ove godine na cestama u Bosni i Hercegovini evidentirano je 27.445 prometnih nesreća.

Stara vozila

Većina nesreća dogodila se u Federaciji BiH – 20.443, dok su u Republici Srpskoj evidentirane 7.002 nesreće. Od 1. siječnja do 30. rujna ove godine poginulo je 216 osoba, od kojih 136 u Federaciji BiH i 80 u Republici Srpskoj, piše Avaz.ba.

Od 5.087 ozlijeđenih u Federaciji BiH, 715 ih je zadobilo teže, a 4.372 osobe lakše ozljede.. Na cestama u RS ozlijeđeno je 2.357 osoba, od kojih 463 osobe teže, a 1.894 lakše. Iz Republike Srpske istaknuli su da je broj poginulih i ozlijeđenih manji nego u istom periodu prošle godine.

Komentirajući ove podatke, vještak prometne struke Ševal Kovačević smatra da se drastično povećao broj prometnih nesreća u Federaciji BiH.

”S druge strane, zaprepašćujuće je veliki broj poginulih i ozlijeđenih u Republici Srpskoj u odnosu na broj nesreća. U pitanju su stara vozila, nemaju pasivne zaštite, nemaju zračne jastuke”, napominje Kovačević. Registriran je veliki broj nesavjesnih vozača koji su zbog više razloga isključeni iz prometa.

Samo u Federaciji BiH u prvih devet mjeseci iz prometa su isključena 41.594 vozača, i to najviše zbog konzumiranja alkohola – 10.211.

Teške posljedice

U RS je iz prometa isključeno ukupno 13.775 vozača, od kojih 10.904 zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

”Podaci o broju isključenih vozila su poražavajući i govore nam da je velika nedisciplina u prometu i zbog toga imamo teške posljedice. Ovi podaci govore da je promet opasno okruženje i da stanovništvo treba stalno upozoravati, treba diskutirati i raditi na preventivi”, kaže Kovačević.

Alkohol najčešći uzrok najtežih prometnih nesreća

”Katastrofalan je broj isključenih vozača u Federaciji i RS zbog alkohola. Alkohol je jedan od tri najčešća uzroka najtežih prometnih nesreća.

Na prvom mjestu je brzina, zatim nepropisno pretjecanje te nesposobnost upravljanja vozilom, a to je nedovoljna vještina, vožnja pod utjecajem alkohola, opijata i lijekova. Smatram da je trebalo vozila kontrolirati i zbog tehničke neispravnosti”, kaže vještak Kovačević.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.