Odurne stvari koje jedete, a toga niste ni svjesni

Puno je savjeta i informacija o tome što je zdravo, a što nezdravo jesti. Međutim, malo se govori o skrivenim i gadljivim stvarima koje unosimo u organizam, a nalaze se pod ‘skrivenim’ nazivima.

Analne izlučevine dabra

Poznat kao sastojak: castroreum
Konzumiramo ga: kao aromu vanilije

Riječ je, naime, o tekućini koja se nalazi u oko anusa dabra. Teško je zamisliti da taj sastojak nikada niste niste unijeli u organizam kao zamjenu za aromu vanilije.

Ljudske dlake

Poznate kao sastojak: L-cisterin
Konzumiramo ga: u pecivima, kolačima i još mnogočemu

To je spoj iz ljudske kose ili perja patke koji koristi kao sredstvo za pojačanje okusa. L-cisterin je čest sastojak koji se koristi u pekarnicama. Možda ste već pojeli koji danas!

Katran

Poznat kao: boja za hranu
Konzumiramo ga: u gotovo svakoj umjetno obojenoj hrani

Kada su proizvođači hrani počeli dodavati sintetičku boju prije 120 godina, one su najvećim dijelom sadržavale katran. Iako je prehrambena industrija gotovo iskorijenila katran iz upotrebe, alternativa nije uno bolja ni zdravija. Katran su zamijenile sirovine dobivene iz nafte.

Antifriz

Poznat kao: propilen glikol
Konzumiramo ga: kao preljev za salatu

Propilen glikol se obično koristi kao antifriz, ali je otrovan od etilen glikol. Dodaje se preljevima za salate služi za zgušćavanje.

Bromin

Poznat kao: bromirano biljno ulje (BVO)
Konzumiramo ga: kao sodu s okusom citrusa

Nešto što se zove ‘biljno ulje’ može zvučati bezopasno u proizvodnji hrane, ali aktivna supstanca biljnog ulja, bromin, koristi se u obradi namještaja i može biti vrlo toksična. Unosi li se u organizam u velikim količinama može utjecati na neurološke sposobnosti i prerani početak puberteta.

Biodizel

Poznat kao: tercijarni-butil-hidrokinon (TBHQ)
Konzumiramo ga: kao pileće medaljone

U većim količinama može biti iznimno opasan po zdravlje. Koristi se gotovo u svemu, od guma za žvakanje, laka za nokte do krekera sa sirom. Toliko je otrovan da samo jedan gram može iazvati bolest.

Pijesak

Poznat kao: silicij-dioksid
Konzumiramo ga: u juhama, soli i još koječemu

Hrani se dodaje kao sredstvo protiv stvaranja grudica, ali i za kontrolu vlage. Ukoliko vam juha iz vrećice bude imala pomalo čudan, ustajao okus, sada znate što je tome razlog.

Gorivo za avion

Poznat kao: butil hidroksi toluen (BHT)

Konzumiramo ga: u žitaricama

Ovaj antioksidant pomaže namirnicama da održe svježinu. Taj spoje onom koji se nalazi i u naftnim proizvodima poput mlaznog goriva. Sada znate zašto vaše pahuljice ostaju tjednima hrskave.

Sredstva za čišćenje

Poznat kao: natrijev borat (E285)
Konzumiramo ga: u kavijaru

Natrijev borat je sastojak koji se često koristi u proizvodima za čišćenje. Međutim, nalazi se i u kavijaru. Premda je u Americi zakonom zabranjen, u ostatku svijeta nije rijetkost.

(Magazin.hr)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.