Odlična zamisao: Ulična rasvjeta napajat će se hodom pješaka

Las Vegas možda je poznat prema svom blještavilu, ali to blještavilo itekako košta zbog gutanja energije. Sustavi tvrtke EnGoPlanet oslanjaju se, pored uobičajenih solarnih panela, i na kinetičke panele, a možda su upravo oni dio rješenja za energetsku opskrbu. Šetnjom po posebnim panelima pješaci zapravo napajaju vrlo učinkovitu uličnu rasvjetu, prenosi tportal.hr.

Mlada tvrtka EnGoPlanet testirala je nedavno nove LED rasvjetne sustave za ulice uparene sa solarnim ćelijama i kinetičkim podlogama za napajanje. Pored rasvjete, u sklopu projekta su napajane i sigurnosne kamere te WiFi hotspoti.

U igri su, jasno, i baterije. Na taj način sustav rasvjete (i ostalih spojenih dodataka) spreman je za funkcioniranje onda kada je to najpotrebnije i kada se vidi svo blještavilo Vegasa – noću. Mikrogeneratori smješteni u kinetičkim podlogama mogu generirati od 4W-8W po koraku, ovisno o ‘težini’. Zanimljivost je da je testni sustav potpuno neovisan o vanjskoj elektroenergetskoj mreži, što bi ga moglo učiniti privlačnim za poduzeća i druge gradove. Barem se tome nadaju u EnGoPlanetu.

Cjelokupni sustav opremljen je čak i povezanim senzorima, koji prate okoliš i kvalitetu zraka, pored ostalih parametara namijenjenih dobivanju jasnije slike o gradu. Instalacija u Vegasu samo  je početni projekt, navode u kompaniji te se nadaju kako će se naći posvuda – pa i na ulicama New Yorka. Smatraju kako su ovakvi sustavi potrebni jer ulična rasvjeta stvara preko 100 milijuna tona CO2 na godišnjoj razini. I dok je to prava sitnica u odnosu na općenitih 10 milijardi tona godišnje, mali koraci se mogu pokazati vrlo bitnima.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.